Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 42 van 44 - 432 Resultaten

buizerd

Wie afgelopen weekend buiten is geweest met het schitterende najaarsweer zal het misschien nog ontgaan zijn, maar er vlogen recordaantallen roofvogels over. Soms zaten ze door de blauwe lucht zo hoog dat ze met het blote oog niet..


Lees verder 18 oktober 2011   10 jaar oud
smient, Gerard Müskens, Alterra, Wageningen UR

Oktober: de ganzen en smienten doen ons land weer aan om hier de wintermaanden door te brengen. Gezien de wind uit het noordoosten en de dalende temperaturen verwachten we dat dit weekend veel smienten Nederland zullen bevolken...


Lees verder 14 oktober 2011   10 jaar oud
spreeuwenwolk boven Utrecht belaagd door een slechtvalk

Het is weer spreeuwentijd. Het gros van de Nederlandse spreeuwen, zo’n tachtig procent, verlaat ons land om te overwinteren in België, Noordwest-Frankrijk en Zuid-Engeland. Wij krijgen hoog bezoek uit het noorden. Een wisseling..


Lees verder 11 oktober 2011   10 jaar oud
Sperwer. Lars Soerink werkt bij Vogelbescherming Nederland

Als aanstaande zondag de World Birdwatch plaatsvindt dan zal in Nederland de sperwer genoteerd worden als een van de algemeenste roofvogels. Hij trekt namelijk in deze tijd volop door en doet dat vooral bij mooi, zonnig weer...


Lees verder 28 september 2011   10 jaar oud
Grauwe pijlstormvogel, eenmalig gebruik, betaald door Vogelbescherming

De afgelopen twee weken zijn tijdens harde of stormachtige winden grote aantallen pijlstormvogels gezien aan de kust. Het gaat vooral om grauwe en noordse pijlstormvogels, maar ook de veel zeldzamere en bedreigde vale..


Lees verder 16 september 2011   10 jaar oud
Ooievaar

Wat later dan gebruikelijk, maar de ooievaarstrek is goed op gang aan het komen. Grote groepen ooievaars verzamelen zich op dit moment in ons land, als voorbereiding op hun tocht naar tropisch Afrika...


Lees verder 9 september 2011   10 jaar oud
Wespendief, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

De laatste dagen lijkt het startschot gegeven voor de exodus van roofvogels. Als een van de eerste vertrekkenden zijn de wespendieven aan de beurt. Vanaf de trektelpost op Falsterbo, Zuid-Zweden, zijn ze onderweg naar het zuiden..


Lees verder 6 september 2011   10 jaar oud
Tjiftjaf

U zult het de laatste weken zeker hebben gehoord. Overal klinkt er gepiep uit de struiken. Het klinkt een beetje als een ‘hiep’, ‘wieHUU’ of ‘whiIET’. U heeft zich vast al afgevraagd welke vogel dat toch is, want door het dichte..


Lees verder 23 augustus 2011   10 jaar oud
Boerenzwaluwen op rijtje

In de nazomer verzamelen boerenzwaluwen zich ’s avonds om de nacht door te brengen in grote, gemeenschappelijke slaapplaatsen. Deze slaapplaatsen bestaan vaak uit vele duizenden, soms tienduizenden boerenzwaluwen. In Afrika zijn..


Lees verder 19 augustus 2011   10 jaar oud
Boerenzwaluw met geolocator. Te gebruiken in andere media, na toestemming fotograaf (voor publicatie).

Vijftig boerenzwaluwen zijn de afgelopen weken voorzien van een elektronische chip op hun rug, een zogenaamde geolocator. Door deze geolocator is het mogelijk om de exacte trekroute en overwinteringsplaatsen van deze vogel vast te..


Lees verder 29 juli 2011   11 jaar oud

Archief