Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 42 van 56 - 551 Resultaten

boomkrekel

In 2004 werden de eerste waarnemingen van boomkrekels langs de Nederlandse rivieren gedaan. In de volgende jaren nam het aantal flink toe. Via het dal van de Rijn kwam de boomkrekel de Gelderse Poort binnen en van daaruit..


Lees verder 26 augustus 2012   9 jaar oud
Rozemarijngoudhaantje

Steeds vaker maken mensen melding van prachtige, gestreepte kevers op kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm, en vragen zich wat voor kevers dit zijn. Meestal gaat het om het rozemarijngoudhaantje, een kever die veel schade..


Lees verder 22 augustus 2012   9 jaar oud
zonnebaars

Intratuin heeft besloten te stoppen met de verkoop van zonnebaarzen. Een belangrijke stap in de ongewenste verspreiding van deze exoot, die in veel geïsoleerde kleine wateren in ons land een ernstige bedreiging vormt voor inheemse..


Lees verder 1 augustus 2012   9 jaar oud
Aziatisch lieveheersbeestje, veel variatie. Bron: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harmonia_axyridis01.jpg

De invoering van het Aziatisch lieveheersbeestje in Europa blijkt achteraf een ernstige vergissing. Het beestje is zo’n twintig jaar geleden bewust geïntroduceerd als bestrijder van bladluizen. Maar dat voordeel weegt niet op..


Lees verder 24 juli 2012   9 jaar oud
Zwarte Ibis

Dit jaar lijkt een heel goed jaar, zo niet het beste jaar ooit, te gaan worden voor de Zwarte Ibis. Deze voornamelijk in Zuidoost-Europa broedende soort is dit jaar al op meerdere plaatsen in Nederland langdurig waargenomen en in..


Lees verder 22 juli 2012   9 jaar oud
Hymenoscyphus pseudoalbidus

In Flevoland is de sexuele vorm van de veroorzaker van de Essenziekte opgedoken. Het is de eerste keer dat de sexuele vorm van deze schimmel met de wetenschappelijke naam Hymenoscyphus pseudoalbidus, in Nederland is gevonden. Een..


Lees verder 4 juli 2012   9 jaar oud
Geaderde leemhoed

Spookdraaigatje, Japanse druipzakpijp, rosse stekelstaart, geaderde leemhoed; allemaal exoten die onder de aandacht worden gebracht in ‘Kijk op exoten’, een nieuwsbrief die vandaag voor het eerst verschijnt. Een initiatief vanuit..


Lees verder 28 juni 2012   10 jaar oud
Lentevuurspin

Koepelspinnen, in het Engels ‘velvet spiders’ oftewel fluwelen spinnen, behoren tot de mooiste achtpoters van Europa. Alles wat er bekend is van deze dieren is nu gepubliceerd in een online artikel. In Nederland komt één soort..


Lees verder 19 juni 2012   10 jaar oud
Marmergrondel Den Oever mei 2012

Tijdens het ‘zaklampvissen’ in de Zuidhaven bij Den Oever is een prachtige marmergrondel aangetroffen. Een grote verrassing omdat deze soort hier, ver buiten de bekende verspreiding, nog niet werd verwacht...


Lees verder 23 mei 2012   10 jaar oud
Heilige ibis
bij bericht natuurmonumenten 26 april 2012

Je gelooft je ogen niet, maar eind april werden er twee heilige ibissen in De Onlanden, onder de rook van de stad Groningen, gespot. Een bijzonder gezicht, zoals te zien is in onderstaand filmpje...


Lees verder 26 april 2012   10 jaar oud

Archief