Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 42 van 66 - 658 Resultaten

Ondanks de mooie nazomer verkeren de oesters in de Oosterschelde en ook op vele andere plaatsen op de West-Europese kust in zwaar weer. Met de opening van het oesterseizoen op 7 september vroegen de oestervissers zich publiek en..


Lees verder 13 september 2015   8 jaar oud
Juveniele roodpootvalk, 28 augustus 2015, Oom Keesweg, Wieringermeer (foto: Eric Menkveld)

De afgelopen weken zijn meer roodpootvalken gezien dan in andere nazomers. Het waren vooral jonge vogels, maar er zaten ook een paar volwassen roodpootvalken bij. Roodpootvalken zijn zeldzame doortrekkers die bij ons vooral in het..


Lees verder 1 september 2015   8 jaar oud
De bloeiwijze van Cotoneaster dammeri. Een laagblijvende, altijdgroene dwergmispel

Dwergmispels (Cotoneasters) worden veel in tuinen en openbaar groen aangeplant. In Nederland zijn zo’n 36 soorten in de handel, waarvan alleen de Wilde dwergmispel inheems is. In Midden-Europa zijn minstens 10 exotische..


Lees verder 31 augustus 2015   8 jaar oud
Japanse kever met de kenmerkende witte pluimen

Voor het eerst is de gevreesde Japanse kever op het vasteland van Europa aangetroffen, in de Noord-Italiaanse gebieden Lombardije en Piemont. Deze quarantaine-soort is in de Verenigde Staten, na introductie in het begin van de..


Lees verder 30 augustus 2015   8 jaar oud
Grootschalige invasie van Gaspeldoorn (Ulex europaeus) in het Hinewai natuurreservaat op het Banks schiereiland in Nieuw-Zeeland. Gaspeldoorn werd hier vanuit Europa geïntroduceerd in de eerste fase van de Europese nederzettingen. Het beheersen van de invasie kost miljoenen dollars

Voor het eerst hebben wetenschappers in kaart gebracht hoe planten zich verspreiden en vestigen op continenten waar ze oorspronkelijk niet vandaan komen. Zij concluderen dat de mens verantwoordelijk is geweest voor de vestiging..


Lees verder 25 augustus 2015   8 jaar oud
Vrouwelijke bloeiwijzen onderin de plant (foto B. Odé)

In 2014 is voor het eerst verwildering van een mediterrane brandnetel in Nederland waargenomen: de Zuidelijke brandnetel dook op bij Venray en in Amsterdam. Deze nieuweling is dit jaar al op twee nieuwe locaties aangetroffen: een..


Lees verder 21 augustus 2015   8 jaar oud
De zeer giftige en exotische Snoerworm Cephalothrix simula is in 2012 voor het eerst op de Nederlandse kust aangetroffen.

Recent is een nieuwe snoerworm voor Nederland beschreven in wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity Records. Deze nieuwe snoerworm Cephalothrix simula is al in 2012 voor het eerst in de Oosterschelde verzameld...


Lees verder 19 juli 2015   8 jaar oud

Populatieonderzoek naar de met uitsterven bedreigde Antilliaanse Groene Leguaan op het Nederlands Caribische eiland St. Eustatius is in volle gang. In april t/m juni is 60% van het eiland uitgekamd en zijn 212 leguanen..


Lees verder 15 juli 2015   8 jaar oud
Phyllobius pilicornis

De exotische snuitkever Phyllobius pilicornis blijkt zich uitgebreid in Nederland gevestigd te hebben. Inmiddels komt hij op verschillende plekken in West-Nederland voor. Anders dan andere exotische snuitkevers, houdt deze soort..


Lees verder 21 juni 2015   8 jaar oud
Giftige knolparasolzwam

Tijdens werkzaamheden in een tomatenkas in Bergen (NH) werd een aantal ongenode gasten ontdekt. Er was een aantal middelgrote paddenstoelen op een vergeten humusrijk hoekje van de kas tevoorschijn gekomen. “Gisteren was er nog..


Lees verder 10 juni 2015   8 jaar oud

Archief