Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 14 van 18 - 173 Resultaten

Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Eenvoudig, milieuvriendelijk en goedkoop de eikenprocessierups bestrijden. Dat komt dichterbij nu onderzoekers van Plant Research International (PRI), onderdeel van Wageningen UR, een natuurproduct hebben gevonden waarmee de..


Lees verder 15 november 2012   11 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Bericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups op donderdag 5 juli 2012
Er is een grote variatie in het aantal eikenprocessierupsen door het land. Gemiddeld genomen lijkt de overlast minder groot dan voorgaande..


Lees verder 5 juli 2012   11 jaar oud
Verzamelende rupsen in L3 voor overgang naar L4

In heel Nederland krijgen de eikenprocessierupsen rond deze tijd brandharen en kunnen ze overlast gaan veroorzaken. Vanaf nu ontstaan ook de karakteristieke nesten en lopen de rupsen in processie over de stammen waardoor ze beter..


Lees verder 30 mei 2012   11 jaar oud
Nimf wants Rhadbomiris striatellus zuigt eikenprocessierups uit

Nimfen van de wants Rhadbomiris striatellus blijken eikenprocessierupsen te eten. Dit ontdekte insectendeskundige Silvia Hellingman dit voorjaar in Drenthe. Eerder identificeerde Hellingman de larven van gaasvliegen en het..


Lees verder 18 mei 2012   11 jaar oud
Larve van tweestippelig lieveheersbeestje eet eikenprocessierupsen

Het lijstje met bekende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups is weer langer geworden. De larve van het tweestippelig lieveheersbeestje blijkt de rupsen lekker te vinden...


Lees verder 29 april 2012   11 jaar oud
Eikenprocessierupsen uit eipakketjes (www.kuppen-bomen.nl)

In het zuiden van Limburg zijn op 5 april de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekomen. Ongeveer tien dagen eerder dan normaal, door de zeer warme maart. De snelheid van ontwikkeling ligt nu wel lager door de relatief lage..


Lees verder 10 april 2012   12 jaar oud
Een pas uitgekomen magere eikenprocessierups  (foto: Silvia Hellingman)

De zeer hoge temperaturen in december en de eerste weken van januari hebben ertoe geleid dat in Zuid-Holland nog voor de vorstperiode tot tien procent van de eikenprocessierupsen uit het ei zijn gekomen. Door het gebrek aan..


Lees verder 2 maart 2012   12 jaar oud
hangend nest eikenprocessierups

Niet eerder waren er in Nederland zoveel nesten van de eikenprocessierups. De rupsen zijn in alle provincies aanwezig. Niet alleen in woonwijken, maar ook in diverse natuurgebieden en op parkeerplaatsen en campings. Het..


Lees verder 4 juli 2011   12 jaar oud
Nest met uitvlieggaten eikenprocessie vlinder

Het jaar 2011 overtreft 2007 waar het gaat om verspreiding en overlast van de eikenprocessierups. Eikenprocessierupsen komen nu voor in heel Nederland. Op een aantal plaatsen in de Noordelijke provincies is er zelfs sprake van een..


Lees verder 23 juni 2011   12 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Het droogste, zonnigste en een na warmste voorjaar ooit zorgt er voor dat de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen zeer snel gaat. Nu al komen op diverse plaatsen in Nederland de rupsen in het zesde larvale stadium, en op..


Lees verder 3 juni 2011   12 jaar oud

Archief