Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 14 van 17 - 170 Resultaten

Nimf wants Rhadbomiris striatellus zuigt eikenprocessierups uit

Nimfen van de wants Rhadbomiris striatellus blijken eikenprocessierupsen te eten. Dit ontdekte insectendeskundige Silvia Hellingman dit voorjaar in Drenthe. Eerder identificeerde Hellingman de larven van gaasvliegen en het..


Lees verder 18 mei 2012   11 jaar oud
Larve van tweestippelig lieveheersbeestje eet eikenprocessierupsen

Het lijstje met bekende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups is weer langer geworden. De larve van het tweestippelig lieveheersbeestje blijkt de rupsen lekker te vinden...


Lees verder 29 april 2012   11 jaar oud
Eikenprocessierupsen uit eipakketjes (www.kuppen-bomen.nl)

In het zuiden van Limburg zijn op 5 april de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekomen. Ongeveer tien dagen eerder dan normaal, door de zeer warme maart. De snelheid van ontwikkeling ligt nu wel lager door de relatief lage..


Lees verder 10 april 2012   11 jaar oud
Een pas uitgekomen magere eikenprocessierups  (foto: Silvia Hellingman)

De zeer hoge temperaturen in december en de eerste weken van januari hebben ertoe geleid dat in Zuid-Holland nog voor de vorstperiode tot tien procent van de eikenprocessierupsen uit het ei zijn gekomen. Door het gebrek aan..


Lees verder 2 maart 2012   11 jaar oud
hangend nest eikenprocessierups

Niet eerder waren er in Nederland zoveel nesten van de eikenprocessierups. De rupsen zijn in alle provincies aanwezig. Niet alleen in woonwijken, maar ook in diverse natuurgebieden en op parkeerplaatsen en campings. Het..


Lees verder 4 juli 2011   12 jaar oud
Nest met uitvlieggaten eikenprocessie vlinder

Het jaar 2011 overtreft 2007 waar het gaat om verspreiding en overlast van de eikenprocessierups. Eikenprocessierupsen komen nu voor in heel Nederland. Op een aantal plaatsen in de Noordelijke provincies is er zelfs sprake van een..


Lees verder 23 juni 2011   12 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Het droogste, zonnigste en een na warmste voorjaar ooit zorgt er voor dat de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen zeer snel gaat. Nu al komen op diverse plaatsen in Nederland de rupsen in het zesde larvale stadium, en op..


Lees verder 3 juni 2011   12 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

De eikenprocessierupsen hebben vanaf nu al de beruchte brandharen die bij mensen en dieren voor overlast kunnen zorgen. De ontwikkeling van de eikenprocessierups verloopt onder invloed van de huidige optimale omstandigheden..


Lees verder 9 mei 2011   12 jaar oud
Proefstation Eikenprocessierups Dieverbrug Drenthe.

De afgelopen week zijn door heel Nederland de eitjes van de eikenprocessierups uitgekomen. Tegelijkertijd komen vanuit het zuiden de eiken in blad waardoor de nu nog kleine rupsjes meer dan voldoende te eten hebben. Om de..


Lees verder 14 april 2011   12 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Afgelopen weekend zijn de eerste eipakketjes van de eikenprocessierups in Mill (Noord-Brabant) en in Amsterdam uitgekomen. Dit was zes dagen vroeger dan verwacht. De zeer hoge temperaturen gaven de eitjes een extra impuls. In..


Lees verder 5 april 2011   12 jaar oud

Archief