Natuurberichten

Dossier: Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden microscopisch kleine brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De processierups heeft zich in de afgelopen 30 jaar vanuit het zuiden naar het noorden verplaatst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren vele tientallen natuurberichten op Nature Today gepubliceerd over uiteenlopende onderwerpen waaronder de invloed van weersomstandigheden op de ontwikkeling van de rupsen en de eikenprocessievlinder, de karakteristieke nesten die ze vormen maar ook over de uiteenlopende natuurlijke vijanden van de processierups.

Pagina 2 van 18 - 172 Resultaten

Suillus grevillei 1, Gele ringboleet,

Precies honderd jaar geleden waren de gevolgen van de grote droogte in 1921 nog goed merkbaar in de natuur. In zijn column over paddenstoelen gaat Jac. P. Thijsse in op de effecten. Hij schrijft ook over het belang van de..


Lees verder 23 september 2022   1 jaar oud
Eikenprocessierupsen gaan de grond in

De afname van het aantal eikenprocessierupsen sinds het piekjaar 2019 komt mogelijk mede doordat een deel van de rupsen in de grond in verlengde diapauze zit als rups of pop. Deze week kwamen uit grondnesten in potten opeens..


Lees verder 10 juli 2022   1 jaar oud
Uitgekweekt mannetje van Anastatus bifasciatus. De verlengde laatste drie segmenten van de antennen zijn specifiek voor de mannetjes

Het sluipwespje dat in 2021 is gevonden in de eitjes van de eikenprocessierups, is de bronswesp Anastatus bifasciatus. Deze natuurlijke vijand van de eikenprocessierups is voor het eerst in Nederland gevonden. De wespjes zijn..


Lees verder 30 juni 2022   1 jaar oud
Kardinaalmutsstippelmot

De eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Veel mensen weten inmiddels dat ze nesten maken. Het betekent echter niet dat als je rupsen tegenkomt die nesten maken, het automatisch eikenprocessierupsen..


Lees verder 27 juni 2022   1 jaar oud
Nesten eikenprocessierups langs weg en fietspad

De komende weken is de kans op overlast van de eikenprocessierups het grootst. De overlast is afhankelijk van het aantal rupsen en dat varieert niet alleen sterk tussen gemeenten maar ook tussen buurten binnen een gemeente. De..


Lees verder 17 juni 2022   1 jaar oud
Tennisbalnest eikenprocessierups Arnold van Vliet

De eerste eikenprocessierupsen hebben brandharen. Het is echter niet bekend hoe de aantallen rupsen verschillen tussen gebieden. Om de te verwachten plaagdruk in beeld te brengen vraagt het Kennisplatform Processierups gemeenten..


Lees verder 1 juni 2022   1 jaar oud

Dit jaar zijn de eerste eikenprocessierupsen al op 30 maart uit het ei gekropen. Inmiddels zijn op diverse plaatsen in Nederland de minuscule rupsjes tevoorschijn gekomen. De overvloed aan zon en hoge temperaturen in maart hebben..


Lees verder 7 april 2022   1 jaar oud
Eikenprocessierups in ei

Door de zeer zachte maart verwachten we dat de eerste eikenprocessierupsen rond 5 april uit hun ei kruipen. Daarmee koersen we weer op een vroeg jaar af. Aan de kleur van de rupsjes in de eitjes is te zien dat sommige rupsen bij..


Lees verder 15 maart 2022   2 jaar oud
eikenprocessierups gras liggende mensen, lint om boom uitsnede

Het beheersen van de overlast van de eikenprocessierups is makkelijker geworden nu alle kennis bij elkaar is gebracht in een geheel nieuwe Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. Het presenteert o.a. een nieuwe..


Lees verder 23 februari 2022   2 jaar oud
Oud eikenprocessierupsnest

Pas op nesten van de eikenprocessierups en hulstvlieg graaft blaasmijnen...


Lees verder 6 januari 2022   2 jaar oud

Archief