Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.
Deel deze pagina

Pagina 10 van 13 - 127 Resultaten

dotterbloem - close up

De zeer hoge temperaturen van de afgelopen dagen zorgen ervoor dat planten die nu in bloei komen, zoals dotterbloem, bosanemoon en maarts viooltje, zo’n twee weken eerder in bloei komen dan normaal. De vertraging die opgelopen is..


Lees verder 25 maart 2012   10 jaar oud
Verweachting van start bloei berken gemaakt op 6 maart 2012 voor 31 maart 2012

De hoge temperaturen van de afgelopen dagen hebben er toe geleid dat door het hele land de zwarte elzen volop in bloei zijn gekomen. Hiermee loopt de pollenconcentratie flink op. Ook de gemiddelde maximale klachtenscore van..


Lees verder 7 maart 2012   10 jaar oud
Bloei witte els Alnus incana door Paul Busselen.
http://www.plantaardigheden.nl/indexen/kulak/fotos_a.htm

Door de vrieskou staat de ontwikkeling van de elzenbomen vrijwel stil. Na de zeer vroege bloei van de eerste witte en zwarte elzen schuift het moment waarop de helft van alle bomen in bloei begint te komen en de..


Lees verder 3 februari 2012   10 jaar oud
Bloei witte els Alnus incana door Paul Busselen.
http://www.plantaardigheden.nl/indexen/kulak/fotos_a.htm

Door de extreem zachte december en het nog warmere begin van januari hebben de uitheemse elzen al weer hun voornaamste bloeiperiode gehad. Vanaf nu zullen echter de witte en zwarte elzen in bloei gaan komen. Daarnaast zal het..


Lees verder 13 januari 2012   10 jaar oud
Bloei hazelaar, 20 december 2008 in de houtwal bij Alterra, eerste waarneming van 2009

Het aanhoudende zeer zachte weer in december heeft er voor gezorgd dat de eerste elzen en hazelaars in heel het land in bloei zijn gekomen. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen kunnen nu hooikoortsklachten..


Lees verder 29 december 2011   10 jaar oud
Zwarte els volle bloei Alnus glutinosa Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

De winter is nog niet eens echt begonnen, maar hooikoortspatiënten moeten toch al rekening houden met het eerste pollenongemak van komend seizoen. Elzenpollen wel te verstaan. Gemiddeld over dertig jaar telt het Leids Universitair..


Lees verder 20 december 2011   10 jaar oud
Ambrosia Bloei

Uit een kiemexperiment van het RIKILT, Wageningen UR en De Natuurkalender blijkt dat bijna veertig procent van de ambrosiazaden, afkomstig uit in Nederland opgegroeide planten, kiemkrachtig is. Hiermee is voor het eerst bewezen..


Lees verder 31 augustus 2011   10 jaar oud
Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Diverse hooikoortspatiënten hebben de afgelopen dagen flinke hooikoortsklachten gehad. Het pollen van bijvoet is zeer waarschijnlijk de boosdoener. Rond deze tijd van het jaar zijn de bijvoetpollenconcentraties in de lucht het..


Lees verder 15 augustus 2011   10 jaar oud
Ambrosia Bloei

Alsemambrosia is de meest voorkomende Ambrosiasoort in Nederland. Het is een soort die pas laat in de zomer in bloei komt. Ter bestrijding van deze ‘hooikoortsplant’ werd door de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit afgelopen week..


Lees verder 7 augustus 2011   11 jaar oud
Ambrosia Wageningen 04-09-09 kleine versie

Uit een nieuwe analyse van ambrosiawaarnemingen blijkt dat Ambrosia een opmars maakt in ons land. Voor een effectieve bestrijding van de hooikoortsplant Ambrosia in Nederland is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, van..


Lees verder 3 augustus 2011   11 jaar oud

Archief