Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.

Pagina 2 van 14 - 139 Resultaten

Hazelaar bloei 24 december 2022

We sluiten het bijzondere weerjaar spectaculair af met gemiddelde dagtemperaturen die horen bij eind april, begin mei. Het activeert de natuur. Al voor de kerstdagen strekten de eerste katjes van hazelaars en elzen zich dusdanig..


Lees verder 30 december 2022   1 jaar oud
Berk in volle bloei

Mensen met hooikoorts worden regelmatig verrast door het grillige verloop van het hooikoortsseizoen. Dit jaar is tijdens de maanden januari-maart en mei-juli minder zelfzorghooikoortsmedicatie verkocht dan in 2021. Maar in april..


Lees verder 8 november 2022   1 jaar oud
Grote vossenstaart, gras bloei

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware maand aan. Afgelopen week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en deze houdt de hele maand juni aan. Bovendien wordt het vanaf woensdag weer (vrij) warm en..


Lees verder 31 mei 2022   1 jaar oud
Kropaar in bloei gras

Deze week zijn de eerste grassoorten tot bloei gekomen en daarmee is het graspollenseizoen begonnen. Komende tijd blijft het overwegend droog, waardoor mensen met een graspollenallergie steeds meer overlast kunnen ervaren. Ook..


Lees verder 23 april 2022   1 jaar oud
Wilde lijsterbes begin bladontplooiing

De astronomische lente is nog maar net begonnen en nu al beginnen de witte paardenkastanjes, berken, wilde lijsterbessen, appels en peren met hun bladontplooiing. Door de hoge temperaturen dient het frisse lentegroen zich zo’n..


Lees verder 24 maart 2022   2 jaar oud
Begin bloei berk op 22 maart 2022 in Ede

Door het zonnige en warme lenteweer van deze week komen berken in ons land tot bloei. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en kan veel klachten veroorzaken bij mensen met een berkenpollenallergie. Doordat voorlopig geen regen..


Lees verder 24 maart 2022   2 jaar oud
Hazelaar in bloei op maandag 19 december 2021 in Ede

Hoewel het winter is, dient het eerste allergene pollen zich alweer aan. Door de warme herfst en december bloeien de eerste hazelaars en de vroegbloeiende elzen al. Het past in een trend van vervroeging van het hooikoortsseizoen..


Lees verder 22 december 2021   2 jaar oud

Onderzoekers van Naturalis hebben een nieuwe DNA-methode ontwikkeld die veel nauwkeuriger laat zien welke soorten stuifmeel er in de lucht zweven, en in welke aantallen. Die aanpak maakt ook duidelijk waarom het hooikoortsseizoen..


Lees verder 2 oktober 2021   2 jaar oud
Alsemambrosia Ede 24 augustus 2021

Het hooikoortsseizoen 2021 zit er bijna op. De meeste grassen en kruiden zijn uitgebloeid. Momenteel veroorzaakt de bijvoet regionaal nog wel klachten en in september kan de alsemambrosia lokaal nog ernstige klachten veroorzaken...


Lees verder 25 augustus 2021   2 jaar oud
Alsemambrosia

Moet je uitheemse planten wel of juist niet bestrijden? In deze terugkerende discussie gaat het vaak over of een soort schadelijk zou kunnen zijn voor onze natuur, of economie. Gezondheidsrisico’s worden minder vaak als argument..


Lees verder 3 augustus 2021   2 jaar oud

Archief