Natuurberichten

Pagina 1179 van 1313 - 13125 Resultaten

Herbariummateriaal
Foto: Theo Peterbroers

Afgelopen zaterdag kwamen ruim 170 plantenkenners in Naturalis bijeen voor de jaarlijkse lezingendag van FLORON en de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Onder de diverse boeiende presentaties was ook een overzicht van..


Lees verder 16 december 2009   12 jaar oud
Merel

Het is een geluid dat we associëren met de lente: fluitende vogels. Maar met een beetje geluk hoeven we niet tot in maart te wachten op deze natuurlijke wekkers. Want als de dagen weer langer worden en het niet te koud is, kunnen..


Lees verder 16 december 2009   12 jaar oud
bonte kraai vierkant

De bonte kraai wordt steeds minder gezien in ons land terwijl hij voorheen een algemene overwinteraar was. Met het milder worden van het klimaat kan de bonte kraai nu in zijn eigen broedgebied voedsel vinden. Hierdoor is de reis..


Lees verder 15 december 2009   12 jaar oud
Hazelmuis

Dick Bekker van de Zoogdiervereniging deed vorige week een opmerkelijke vondst bij het uitpluizen van een kerkuilbraakbal: een hazelmuis. Het is pas de tweede keer dat er in Nederland resten van een hazelmuis gevonden zijn in..


Lees verder 15 december 2009   12 jaar oud
Jeneverbes
Foto: Wout van der Slikke

Jeneverbes past bij de winter. De geheimzinnige struiken op eenzame heidevlakten lijken wel gemaakt voor de koude donkere dagen die nu eindelijk lijken te komen. Rond de laatste ijstijd waren ze hier veelvuldig aanwezig. Maar in..


Lees verder 14 december 2009   12 jaar oud
Gladde slang

Veel heideterreinen worden intensief beheerd door maaien of plaggen. Het idee leeft dat dit nodig is voor het in stand houden van de heide als onderdeel van een oud cultuurlandschap. Onderzoek in restanten heide die lange tijd..


Lees verder 14 december 2009   12 jaar oud
Bij met stuifmeel uitsnede

In november werd er opvallend veel activiteit waargenomen voor de bijenkast. Daar waar honingbijen normaal op wintertros moeten zitten werden ze al vliegend waargenomen met stuifmeel aan de poten...


Lees verder 13 december 2009   12 jaar oud
Pontische stroomgrondel

De grondels zijn bezig met een succesvolle opmars in Nederland. De laatste jaren hebben zich al drie soorten van dit geslacht in ons land gevestigd. Nu is het wachten op de vierde: de naakthalsgrondel is een goede kandidaat. ..


Lees verder 13 december 2009   12 jaar oud
Koperwiek

De komende dagen is vorst voorspeld. Dat betekent dat de vogels het moeilijker krijgen. Typische wintergasten als kramsvogels en koperwieken laten zich beter zien...


Lees verder 12 december 2009   12 jaar oud
Mara

Het klimaat verandert maar toch niet zo snel dat Nederland een Zuid-Amerikaanse steppe is geworden. Wat doet een mara, of Patagonische haas, hier dan? ..


Lees verder 12 december 2009   12 jaar oud

Archief