Natuurberichten

Pagina 1181 van 1511 - 15101 Resultaten

Ondanks koudere nachten is er nog heel wat te ontdekken op verlichte vensters of bij abri’s en andere plaatsen met verlichting. Nachtvlinders zijn al volop aanwezig. Er zijn al vele tientallen soorten die we momenteel te zien..


Lees verder 16 april 2012   11 jaar oud
Eenstijlige meidoorn, bloem,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Na de zeer warme maart lag de ontwikkeling van planten gemiddeld twee tot drie weken voor op normaal. De koude start van april zorgt er voor dat de voorsprong geleidelijk terugloopt. Eind april en begin mei liggen we naar..


Lees verder 15 april 2012   11 jaar oud
Hemelsblauwe knotsslak, Oosterschelde, 2012  (in vitro opname) Foto: Peter H. van Bragt

Afgelopen Paasweekend ontdekte een Belgische vrijwilligster van Stichting ANEMOON een 7 millimeter groot zeenaaktslakje dat er ondanks het kleine formaat duidelijk anders uitzag dan alle andere soorten zeenaaktslakken die zij al..


Lees verder 15 april 2012   11 jaar oud
Slechtvalk

Het gaat goed met de slechtvalk in Nederland. De soort neemt de laatste jaren in rap tempo toe. In 2008 was er een geschatte broedpopulatie van zo’n 50 paar. Twee jaar later was dat aantal al bijna verdubbeld naar ongeveer 95. In..


Lees verder 13 april 2012   11 jaar oud
Grote Zilverreiger Groesbeek

De Kleine zilverreiger reageert anders op koude winters dan de Grote zilverreiger. Dat blijkt uit het zojuist verschenen rapport over doortrekkende en overwinterende watervogels van SOVON Vogelonderzoek Nederland. In het rapport..


Lees verder 13 april 2012   11 jaar oud
berk_bloei_AJH_van_vliet

De Pollenplanner geeft aan dat in het zuidelijke deel van Nederland de berkenbomen volop kunnen bloeien, maar door de huidige frisse temperatuur en het regenachtige weer worden nog niet echt hoge pollenconcentraties in de lucht..


Lees verder 13 april 2012   11 jaar oud
Anemonebekerzwam

De Anemonebekerzwam, normaal bekend als parasiet van de Bosanemoon, is in Zeeland gevonden op Speenkruid. Deze paddenstoel is zeldzaam in Nederland, en er zijn nog geen Zeeuwse waarnemingen aan de Verspreidingsatlas bekend...


Lees verder 12 april 2012   11 jaar oud
monarch klein

Het is een van de meest bekende en spectaculaire natuurfenomenen in de wereld: de trek van de Monarchvlinders. Deze prachtige dagvlinders trekken in de herfst met miljoenen tegelijk van Noord-Amerika richting Mexico om te..


Lees verder 12 april 2012   11 jaar oud
Kokmeeuw.
Bij bericht april 2012 SOVON

Veel vogelsoorten, zoals de kokmeeuw, zijn waardevolle studieobjecten. Dat er bijzonder reislustige types tussen zitten, valt op te maken uit kleurringonderzoek waarbij de kokmeeuw een kleurring met een unieke code om de poten..


Lees verder 12 april 2012   11 jaar oud

Eind maart ving nachtvlinderaar Cora de Groot in haar Rotterdamse achtertuin voor de vierde maal in zes jaar zwartvlekspikkelspanners. Tot op heden is dit de enige plek in Nederland waar deze soort meer dan eens is waargenomen...


Lees verder 11 april 2012   11 jaar oud

Archief