Natuurberichten

Pagina 1181 van 1273 - 12723 Resultaten

Breedsporig mosschijfje
Octospora roxheimii
Gerben Winkel

Natuurontwikkeling heeft de laatste jaren veel in het nieuws gestaan door het op deze plaatsen opduiken van verdwenen gewaande planten. Veel minder bekend is dat natuurontwikkeling ook zeldzame paddenstoelen zoals het breedsporig..


Lees verder 26 juni 2009   13 jaar oud
Kiemplantje van ambrosia. Gemaakt op 19 juni 2009 Ritsema bosweg te Wageningen

De eerste waarnemingen van kiemplantjes van de hooikoortsplant ambrosia zijn weer binnengekomen op www.natuurkalender.nl. Sinds de herfst van 2006 is er jaarlijks aandacht voor de toename van ambrosia in Nederland. Het aantal..


Lees verder 26 juni 2009   13 jaar oud
roodoog klein

De afgelopen dagen is de kleine roodoogjuffer flink gaan vliegen. Op sommige plaatsen is deze soort nu al talrijker dan de grote roodoogjuffer, die in mei het meest gezien werd. Deze twee juffers lijken op elkaar, maar zijn goed..


Lees verder 26 juni 2009   13 jaar oud
Donaubrasem gadget

Door de toegenomen handel in vissen, (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen; van alle kanten komen er nieuwe vissoorten in Nederland terecht. Eén van deze..


Lees verder 25 juni 2009   13 jaar oud
Oeverkruid gadget

Afgelopen week onderzochten vrijwilligers van FLORON de omgeving van Weert. Alle plantensoorten die ze in hun onderzoeksgebied tegenkwamen werden genoteerd. Deze streek was vroeger floristisch zeer rijk, maar vorige eeuw ging veel..


Lees verder 25 juni 2009   13 jaar oud
Vissende Kinderen Ottburg

Zoveel mogelijk kinderen en jongeren (weer) in contact brengen met de natuur. Dat is een van de doelen die het ministerie van LNV zich heeft gesteld. Maar hoe pak je dat aan? En wanneer heeft het effect? Alterra deed hiernaar..


Lees verder 24 juni 2009   13 jaar oud
Grutto op paal. Fotograaf Martin Hierck. aangeleverd door Vogelbescherming Nederland

Dat het slecht gaat met de grutto is inmiddels wel bekend. Deze Nederlandse troetelvogel was vroeger zeer talrijk in ons land; vandaag de dag komt ‘ie een stuk minder vaak voor. Dat we de grutto kúnnen helpen is het afgelopen jaar..


Lees verder 24 juni 2009   13 jaar oud
bruin zandoogje klein

Afgelopen weken vlogen er wat minder vlinders dan in de weken ervoor. Ieder jaar vindt ongeveer in juni de zogenaamde vlinderdip plaats. In deze periode zijn de meeste voorjaarsvlinders verdwenen en is het nog te vroeg voor de..


Lees verder 24 juni 2009   13 jaar oud
parende egels (uitsnede)

Rare geluiden in de tuin? Bel niet meteen de politie; het kunnen ook twee egels zijn. Het paarseizoen van de egels is in volle gang en dat gaat er nogal luidruchtig aan toe. Maar hoe doen egels het eigenlijk? ..


Lees verder 24 juni 2009   13 jaar oud
Vetblad, wikipedia,  GNU Free Documentation License

In het Kienveen, een gedeelte van het landgoed Velhorst (Gelderland), werpt het beheer van Natuurmonumenten zijn vruchten af. Het vleesetende plantje vetblad groeit daar in steeds grotere getale...


Lees verder 23 juni 2009   13 jaar oud

Archief