Natuurberichten

Pagina 1184 van 1312 - 13118 Resultaten

Kesslers grondel

Tijdens een visonderzoek op de Maas in de buurt van Kerkdriel is de Kesslers grondel aangetroffen. Dit is de eerste keer dat deze vissoort in de Maas is gevonden. ..


Lees verder 22 november 2009   12 jaar oud
Eikenprocessierups 16 05 2009

In de winter houden veel soorten zich rustig. Zo ook de eikenprocessierups. Maar op dit moment liggen in Drenthe mogelijk wel 63.000 eipakketjes, met elk ongeveer 100 eitjes, te wachten op komend voorjaar. Dit is de schatting na..


Lees verder 22 november 2009   12 jaar oud
Egel in kattenluik

Egels massaal gesnapt om en zelfs in het huis. Tijdens het Jaar van de Egel organiseerde de Zoogdiervereniging een fotowedstrijd met als thema –hoe kan het ook anders?- de egel. Bekijk de honderden foto’s die opgestuurd werden,..


Lees verder 21 november 2009   12 jaar oud
klapekster klein

Op de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant werden onlangs zeven klapeksters aangetroffen. Dit maakt dit gebied momenteel een van de beste plekken om een overwinterende klapekster te zien. Helaas is de klapekster als broedvogel..


Lees verder 21 november 2009   12 jaar oud

Wasplaten behoren tot de orchideeën onder de paddenstoelen en zijn juist nu, in het late najaar, op schrale weilanden en oude zeedijken te vinden. Door het zachte weer van deze november zijn er extra veel en kunnen we extra lang..


Lees verder 20 november 2009   12 jaar oud
eitje sleedoornpage

Iedere vlinder heeft een eigen strategie om de winter door te komen. Een aantal soorten overwintert als ei en dat geeft de kans om deze, vaak verborgen levende vlinders, ook in de winter te tellen. ..


Lees verder 19 november 2009   12 jaar oud
uienveld GNU Free Documentation License

Nederlandse landbouwgronden bevatten behoorlijk veel en actieve mycorrhiza’s; schimmelsoorten die planten kunnen helpen bij het opnemen van voedsel uit de bodem. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Guillermo Galván (Uruguay) op 23..


Lees verder 19 november 2009   12 jaar oud
Scherpe boterbloem. Foto: Christian Fischer, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 3.0 Unported licentie

Wie goed om zich heen kijkt, ziet nog steeds hier en daar bloeiende planten. Voor een aantal planten is het vrij normaal als ze in het najaar nog een kleine tweede bloei, de nabloei, laten zien. Deze novembermaand is echter op weg..


Lees verder 19 november 2009   12 jaar oud
boomkikker

Het gaat goed met de streng beschermde boomkikker in Nederland. Het grasgroene paradepaardje onder de kikkers liet tot het begin van de jaren 90 een dramatische daling zien, maar is sindsdien aan een ware opmars bezig. De laatste..


Lees verder 18 november 2009   12 jaar oud
Begrazing prunus
Foto: Joop Mourik

In Zuid-Kennemerland woedt Amerikaanse vogelkers in alle hevigheid. Deze beruchte exoot is al decennia lang een plaag in cultuurbossen, maar vestigt zich de laatste jaren ook snel en massaal in duingebieden...


Lees verder 18 november 2009   12 jaar oud

Archief