Natuurberichten

Pagina 1356 van 1530 - 15297 Resultaten

Keverorchis This image is from Projekt Runeberg: Bilder ur Nordens Flora (Author: C. A. M. Lindman, died 1928), published 1917–1926. The copyrights have expired and this image is in the public domain.

In de Dintelse Gorzen in Noord-Brabant is een nieuwe orchidee ontdekt. De grote keverorchis werd in groten getale aangetroffen door KNNV Roosendaal...


Lees verder 5 juni 2010   13 jaar oud
Witgestreepte waaierslak

In het weekend van 29 mei 2010 zijn door sportduikers in de Oosterschelde op een diepte van circa 17 meter twee exemplaren van de voor Nederland zeer zeldzame Witgestreepte waaierslak aangetroffen. Deze zeenaaktslak dankt zijn..


Lees verder 5 juni 2010   13 jaar oud
Pluisjes van populier

De afgelopen dagen lijkt het wel een beetje te sneeuwen. Witte vlokjes zweven door de lucht en vinden vaak hun einde in de straatgoot. Deze vorm van neerslag is echter niet afkomstig van donkere wolken. Populieren en wilgen zijn..


Lees verder 4 juni 2010   13 jaar oud
rups duinparelmoervlinder

Recent hebben studenten van de Universiteit van Amsterdam rupsen aangetroffen van de duinparelmoervlinder in duingraslanden in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vooral het zandviooltje lijkt favoriet bij de rupsen...


Lees verder 4 juni 2010   13 jaar oud
huismus

Een meerderheid van de Nederlanders, 61 procent, vindt dat er concrete afspraken over natuur in het nieuwe regeerakkoord moeten worden opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van Vogelbescherming..


Lees verder 4 juni 2010   13 jaar oud
Madeliefje met groeiafwijking

Een mailbericht van Terschelling met een opmerkelijke plantenvondst. Dat kan wat zijn zou je zeggen, want de wadden zijn botanische pareltjes. Maar het pakt wat anders uit: geen bijzondere soort, wel een aparte verschijning: een..


Lees verder 3 juni 2010   13 jaar oud
Zandhagedis met teek

Onlangs hebben het RIVM en RAVON onderzoek gedaan naar zandhagedissen en teken. Teken kunnen diverse ziektes overbrengen op hun gastheer, zoals de ziekte van Lyme. Sommige gastheren zijn echter incompetent, ze raken niet besmet..


Lees verder 3 juni 2010   13 jaar oud

In Zuid-Limburg is een kalkgraslanddikkopje waargenomen. Deze vlinder is sinds 1976 verdwenen uit Nederland. Het gaat hier waarschijnlijk om een zwerver en er zijn geen aanwijzingen dat de soort zich hier al gevestigd heeft...


Lees verder 2 juni 2010   13 jaar oud
Moerasmosoortje

Eind mei is het Moerasmosoortje, een zeldzame paddenstoel, gevonden in De Hel, een natuurgebied tegen Veenendaal aan. Er zijn slechts enkele eerdere vondsten van deze soort in Nederland bekend. De soort is opgenomen in de Rode..


Lees verder 2 juni 2010   13 jaar oud
Wild zwijn zeug

In het Jaar van het Wild Zwijn is de Zoogdiervereniging op zoek naar waarnemingen van wilde zwijnen. Want al mogen ze op papier maar in twee gebieden in Nederland voorkomen, ze worden steeds vaker daarbuiten gezien. De..


Lees verder 1 juni 2010   13 jaar oud

Archief