Natuurberichten

Pagina 1449 van 1545 - 15444 Resultaten

Lijsterbes

De eerste rijpe wilde lijsterbessen zijn gesignaleerd. De laatste jaren is het normaal dat de eerste bessen begin juli worden waargenomen. Zestig jaar geleden zou dit echter zeer vroeg geweest zijn. Toen was de tweede helft van..


Lees verder 12 juli 2009   14 jaar oud
Kwartelkoning. Foto: Sergey Yeliseev. Creative Commons Naamsvermelding 2.0 Unported licentie

Ruim twee weken geleden was er de tweede landelijke telling van de kwartelkoning, waarover we al eerder berichtten. De resultaten van de eerste telling die eind mei werd gehouden, worden in de tweede bevestigd, met hoge aantallen..


Lees verder 11 juli 2009   14 jaar oud
albino haas

In Noord-Groningen is een albino haas gespot. Dit geheel witte dier is een zeldzaamheid in de natuur. De albino haas werd zondagavond 5 juli ontdekt en gefotografeerd door vogelfotograaf Mark Schuurman uit Sauwerd (provincie..


Lees verder 11 juli 2009   14 jaar oud

Op de Nederlandse kust komen circa 20 soorten garnalen voor. Ongeveer de helft daarvan zijn algemene soorten die luisteren naar namen als veranderlijke steurgarnaal, roodsprietgarnaal en kreeftgarnaal. Maar er zijn ook meerdere..


Lees verder 11 juli 2009   14 jaar oud
distelvlinder versleten

De nieuwe generatie distelvlinders is onderweg naar ons land. Als het de komende week wat warmer wordt kunt u ze waarschijnlijk in grote getale aantreffen. Dat wordt weer tellen bij de buddleia, want die zullen ze ongetwijfeld..


Lees verder 10 juli 2009   14 jaar oud
Grote waternavel. Fotograaf onbekend. Foto komt van Wikipedia en mag vrij en ongelimiteerd gebruikt worden.

Het aantal exotische waterplanten, vissen en andere dieren in Nederlandse sloten, plassen en rivieren neemt snel toe. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het bewust en onbewust uitzetten van de nieuwe soorten, meeliften met de..


Lees verder 10 juli 2009   14 jaar oud
De wieden

In veel beken en meren worden maatregelen getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren en voor goede leefgebieden te zorgen. Toch blijft het ecologisch herstel vaak uit. De waterdieren die er thuis horen komen niet terug. Welke..


Lees verder 10 juli 2009   14 jaar oud
seringenvlinder klein

Vanaf juni zijn er al meer dan 10 meldingen van de seringenvlinder binnen gekomen. Deze zeldzame nachtvlinder heeft bijzonder geplooide vleugels, alsof er iets is mis gegaan bij het ontpoppen. Niets is minder waar en je kunt hem..


Lees verder 9 juli 2009   14 jaar oud
Levendbarende hagedis juveniel

Op vrijdag 3 juli werd in Noord-Brabant de eerste juveniele levendbarende hagedis gezien! De volgende dag werden in een ander gebied, maar ook in Noord-Brabant, twee jonge levendbarende hagedisjes gezien. Dat is erg vroeg. Meestal..


Lees verder 9 juli 2009   14 jaar oud
Kruisbladgentiaan
Foto: Wout van der Slikke

Het verspreidingspatroon van sommige plantensoorten is moeilijk te verklaren. Waarom treffen we een soort op de ene plek veelvuldig aan en is hij op schijnbaar vergelijkbare plekken zeldzaam of afwezig? Kruisbladgentiaan is zo’n..


Lees verder 8 juli 2009   14 jaar oud

Archief