Natuurberichten

Pagina 1451 van 1555 - 15544 Resultaten

heivlinder klein

Het is weer augustus: heivlindertijd. In de duinen en op de heideterreinen in het binnenland zijn deze forse bruine vlinders regelmatig aan te treffen. Niet veel in paarse VVV-heide, maar vooral op plaatsen met variatie...


Lees verder 13 augustus 2009   14 jaar oud
kaal stofzaad

Tijdens paddenstoelenonderzoek in het Voorsterbos is een groeiplaats van het zeldzame stofzaad ontdekt. Tientallen exemplaren van deze plant groeien in een gedeelte van het Flevolandse bos. Stofzaad is eerder aangetroffen in de..


Lees verder 12 augustus 2009   14 jaar oud
Vlierbessen. Foto: Rasbak. GNU-licentie voor vrije documentatie.

Op dit moment zijn er diverse planten met lekkere en gezonde vruchten te vinden in de Nederlandse natuur. Blauwe bosbessen en bramen zijn al een tijdje rijp, maar leveren nog steeds nieuwe vruchten. Rozenbottels van de rimpelroos..


Lees verder 12 augustus 2009   14 jaar oud
groenling

De vogelziekte ‘het geel’ is in Nederland aangetroffen. De afgelopen weken ontvingen Vogelbescherming en Sovon al diverse meldingen van mogelijke besmettingen. Veel vogels waren echter al te lang dood om te kunnen onderzoeken...


Lees verder 12 augustus 2009   14 jaar oud
Rode beek

Eind juli vond 'Viswerkgroep ‘De Prik' beekprikken in de Rode Beek op de Veluwe. Dit was voor het eerst sinds de beek vorig jaar is teruggebracht in zijn vroegere staat. Het leven in de beek heeft zich zeer snel hersteld van de..


Lees verder 11 augustus 2009   14 jaar oud
huisspitsmuis uitsnede

Na 45 jaar broeden er weer kerkuilen op Texel; er zijn zelfs al vijf jongen uit hun ei gekropen! Voor zover bekend was de laatste keer dat dit gebeurde in 1963. Oorzaak voor het hernieuwde broedsucces van de kerkuil op Texel is de..


Lees verder 11 augustus 2009   14 jaar oud
gierzwaluw, www.ivnvechtplassen.org

Wellicht weet u het nog wel: die zwoele zomeravonden van juni en juli. Barbecue aan en een rosé binnen handbereik. Toen gierden de gierzwaluwen vrolijk door de straat en als een clubje kwajongens jakkerden ze achter elkaar aan...


Lees verder 11 augustus 2009   14 jaar oud
Purperreiger. Foto: Ruud van Beusekom

Een koppel volwassen purperreigers heeft de afgelopen weken een nest met twee jongen uitgebroed in de Brabantse Biesbosch (NB). Dat is uniek voor dit deel van de Biesbosch. In het gebied zijn ook roerdompen en porseleinhoenen..


Lees verder 10 augustus 2009   14 jaar oud
Tijgerspin gadget, Wikipedia, Publiek Domein

Begin augustus ontdekte een vrijwilligster van natuurmonumenten een tijgerspin in het Elsburger Onland tijdens het opnemen van de waterstanden aldaar. De tijgerspin, die ook wel wespspin genoemd wordt, komt oorspronkelijk voor in..


Lees verder 10 augustus 2009   14 jaar oud
Rhus hirta

Gifsumak is een uit Noord-Amerika afkomstige plant, die bij mensen heftige huidreacties kan geven. De plant was bekend uit tuinen en is een enkele keer uitgeplant in de natuur. Er is echter niet bekend waar de plant precies..


Lees verder 10 augustus 2009   14 jaar oud

Archief