Natuurberichten

Pagina 1474 van 1543 - 15430 Resultaten

Hazelaar, mannelijke bloeiwijzen. Fotograaf onbekend. GNU-licentie

De hazelaar is bijna uitgebloeid. De afgelopen week nam het aantal hazelaarpollen in de lucht sterk af. De komende twee weken wordt er naar verwachting elke dag nog een aantal pollen geteld, daarna zit het er voor dit jaar al weer..


Lees verder 22 maart 2009   15 jaar oud
Heikikker

Een paar dagen per jaar kunnen we, met een beetje mazzel, een bijzonder fenomeen waarnemen: de mannetjes van de streng beschermde heikikker worden blauw. Zoals bij veel dieren dit jaar duurde het even voor de paringsdrift op gang..


Lees verder 22 maart 2009   15 jaar oud
Boerenzwaluw op trek

Meer dan veertig procent van de vogels die ieder jaar naar Afrika vliegen en weer terug, gaan in aantal achteruit. Veel van deze soorten waren vroeger heel normaal in Nederland. Vogels als de boerenzwaluw en de koekoek zijn beide..


Lees verder 21 maart 2009   15 jaar oud
kolibrievlinder klein

De kolibrievlinder is de laatste jaren gewend geraakt aan zachte winters. Vroeger trokken ze allemaal in het najaar weg; de laatste jaren blijven er steeds meer hier hangen. Eén exemplaar heeft de kou in ieder geval overleefd:..


Lees verder 21 maart 2009   15 jaar oud
Bunzing

2008 was het Jaar van de Bunzing. Wat leverde 1 jaar bunzingen tellen op?..


Lees verder 20 maart 2009   15 jaar oud

Gans Marco is weer naar Siberië vertrokken om te gaan broeden. Op 21 februari vertrok hij richting Duitsland. Zijn laatste signaal kwam op donderdag 12 maart uit Jederitz (Duitsland). Gans Marco is de eerste van de drie..


Lees verder 20 maart 2009   15 jaar oud
Bloeiende vroegeling

Van bolgewassen verwacht je een vroege bloei in het voorjaar, maar er zijn ook vroegbloeiende eenjarige soorten. Vroegeling is zo’n plant die dat lukt...


Lees verder 19 maart 2009   15 jaar oud
Torenvalk
© Han Bouwmeester AGAMI

Even slikken voor de torenvalkliefhebbers. De nestkast op www.beleefdelente.nl waar het paartje torenvalk jaar na jaar liefdevol hun jongen groot brengt is bezet door een paartje holenduiven. Inmiddels hebben de duifjes ook al een..


Lees verder 19 maart 2009   15 jaar oud
gehakkelde aurelia klein

Nu de zon wat meer kans krijgt komen de vlinders voorzichtig uit hun overwintering. Het gaat nog niet om honderden, maar ze komen. Op veel plaatsen in Nederland zijn al gehakkelde aurelia’s gezien...


Lees verder 18 maart 2009   15 jaar oud
ijsvogel klein

Uit de watervogeltellingen van SOVON blijkt dat het aantal IJsvogels de afgelopen winter waarschijnlijk met de helft is teruggelopen. Volgens het KNMI was deze winter de koudste winter in twaalf jaar; in het zuidoosten van het..


Lees verder 18 maart 2009   15 jaar oud

Archief