Natuurberichten

Pagina 4 van 1531 - 15305 Resultaten

Natuur zorgt voor een schone lucht, schoon drinkwater en leefbare plekken voor mensen. Het is daarmee de basis voor een gezonde leefomgeving. Overheden en (natuur)organisaties zetten zich daarom in om een Basiskwaliteit Natuur te..


Lees verder 16 april 2024   6 dgn oud
De zwarsprietwimperzweefvlieg (Dasysyrphus pinastri) is een soort waarvan de larven leven van bladluizen.

Het aantal soorten zweefvliegen dat uit ons land verdwijnt, was de afgelopen dertig jaar veel hoger dan daarvoor. Er is een scherpe trendbreuk begin jaren 90, wat samenvalt met de grootschalige introductie van insecticiden als..


Lees verder 16 april 2024   6 dgn oud
Kleine vos op bloeiende vlinderstruik

Het tuinseizoen is weer begonnen en het is niet gemakkelijk om alle kleurrijke verleidingen in het tuincentrum te weerstaan. Maar hoe kun je kiezen voor kleurrijke planten die niet alleen een verrijking zijn voor de biodiversiteit..


Lees verder 16 april 2024   1 week oud
noordse witsnuitlibel 2024-04-08 Mariapeel

Noordse witsnuitlibellen zijn vroeg dit jaar en ontdek het bijzondere nest van de bittervoorn...


Lees verder 16 april 2024   1 week oud
Teunisbloem in berm - primair

De eerste bloemen beginnen te bloeien in bermen en er komst steeds meer kleur in, totdat straks de maaimachines langskomen en alles weer kaal maken. Veel mensen worden daar verdrietig en boos van. Toch is maaien nodig en gelukkig..


Lees verder 15 april 2024   1 week oud
wild zwijn

Wild zwijn krijgt biggetjes en ga op zoek naar wilde bijen...


Lees verder 15 april 2024   1 week oud
aangespoelde Grote heremietkreeft in een kapotte Wulk. Gaan we deze populaire soort ook op het strand minder zien? De bruine korst is van de Ruwe zeerasp, een kolonievomende hydroïdpoliep die vaak meelift

Tijdens een duik-winterweekend van het Monitoringproject Onderwater Oever in maart 2024 zagen de duikers nauwelijks meer Grote heremietkreeften. Deze bij duikers en het grote publiek populaire soort lijkt, net als de Zeekreeft, af..


Lees verder 14 april 2024   1 week oud
Vorig jaar werden de honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) het meest geteld, met de hommels op een flinke achterstand. Dit jaar is tijdens de tien dagen de telling weer live te volgen op www.nationalebijentelling.nl.

De Nationale Bijentelling roept dit jaar iedereen op om een half uurtje bestuivers te tellen. Dat kan dit jaar tussen 15 en 24 april. Tellen kan overal; in je tuin, op je balkon of ieder ander groen plekje in de buurt...


Lees verder 14 april 2024   1 week oud
De veldkrekel (Gryllus campestris)

De veldkrekel is verkozen tot 'Insect van het Jaar 2024'. Dit nieuws maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en een van de initiatiefnemers van de verkiezing, vanochtend bekend tijdens een radio-uitzending van Vroege Vogels vanuit..


Lees verder 14 april 2024   1 week oud
Koningin van C. nicobarensis kruipt door een opening de H. papuanum-mierenplant in.

Na de zonnige dagen van de afgelopen weken knalde het blad uit de bomen. In de tuin scharrelden de mieren over de klinkers. Ze verslepen de zaadjes met mierenbroodjes van sneeuwklokje, viooltjes, de eerste zaadjes van de stinkende..


Lees verder 14 april 2024   1 week oud

Archief