Natuurberichten

Pagina 4 van 1337 - 13365 Resultaten

Bruinvis

Bruinvis op jacht en stormmeeuw verhuist naar het weiland...


Lees verder 28 november 2022   1 week oud

De natuur kent veel seizoenspatronen. De vogeltrek naar het zuiden, bloeiperioden van planten, het moment dat rupsen tot vlinder verpoppen. Ook zeedieren hebben zulke patronen. Klimaatverandering beïnvloedt die patronen. Nieuwe..


Lees verder 27 november 2022   1 week oud
Insectenhotel

De Rijksoverheid wil graag de maatschappelijke betrokkenheid bij natuur versterken. Hoe betrokken bij de natuur voelen inwoners van Nederland zich nu al? Er zijn de laatste tijd verschillende onderzoeken uitgevoerd om hier meer..


Lees verder 27 november 2022   1 week oud
Sturnus vulgaris. Spreeuw

Gestippelde spreeuw en witte hermelijn...


Lees verder 27 november 2022   1 week oud
Kruipertje, foto uit de Zakgids Stoepplanten

Vorige week presenteerde masterstudent biologie Nathalie Winkster in de Leidse Hortus haar scriptieonderzoek naar de invloed van de omgeving op stoepplanten. Zij keek naar de 104 soorten uit de Zakgids Stoepplanten. Het kruipertje..


Lees verder 26 november 2022   1 week oud
Bewoners van het 'eiland van de dwergdinosauriërs' gelegen in het huidige Transylvanië tijdens het Krijt: Transylvanosaurus met schildpadden, krokodillen, grote pterosauriërs en andere dwergdinosauriërs

Een internationaal team van onderzoekers heeft in het westen van Roemenië een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Transylvanosaurus platycephalus, vernoemd naar de vindplek, leefde ongeveer 70 miljoen jaar geleden en was een herbivoor..


Lees verder 26 november 2022   1 week oud
Vuurwerk

Dat vogels rond Oud & Nieuw massaal opvliegen, was al bekend. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat wilde ganzen door vuurwerk niet ‘even opvliegen en weer neerstrijken’. De gedragsveranderingen houden langer aan, zegt Bart Nolet..


Lees verder 26 november 2022   1 week oud
Witgevlekte glaskikker (Sachatamia albomaculata) op een blad

Glaskikkers worden steeds populairder in de internationale handel in exotische huisdieren. Ze worden verborgen meegenomen met andere dieren die van Midden-Amerika naar Europa worden vervoerd. Uit Amerikaanse importcijfers blijkt..


Lees verder 26 november 2022   1 week oud
Aythya marila. Topper

Toppers op het IJsselmeer en zoek reeënprenten...


Lees verder 26 november 2022   1 week oud
Gelders Archief (1514-01-1443/Wilhelm Reinier). Velp, Zijpenberg, 1921-1930

Iedereen kent de glooiende paarse heide van de Posbank. Die heide staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een mozaïek van landschappen van heidevelden, bossen en landbouwgronden. Juist deze samenhang is heel waardevol voor..


Lees verder 25 november 2022   1 week oud

Archief