Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 170 van 185 - 1843 Resultaten

vliegende keizerlibel klein

In de begroeiing langs wat grotere wateren kunnen we nu uitsluipende keizerlibellen aantreffen. De larve kruipt uit het water, barst open en de libel kruipt er uit. Die larve heeft wel al twee jaar in het water geleefd. ..


Lees verder 5 juni 2009   14 jaar oud
distelvlinder klein

In Nederland is sinds twee weken de distelvlinderinvasie bezig. Vooral op 19 en 20 mei trokken distelvlinders massaal door Zuid Nederland. Inmiddels komen er uit heel Europa berichten over de invasie; het is nog lang niet voorbij!..


Lees verder 1 juni 2009   14 jaar oud
icarusklein

Normaal gesproken is er tussen eind mei en midden juni een zogenaamde vlinderdip. Van soorten met twee of meer generaties is de voorjaarsgeneratie afgelopen terwijl de zomergeneratie er nog niet is. Ook soorten met een talrijke..


Lees verder 28 mei 2009   14 jaar oud
distelvlinder vuurdoorn klein

De distelvlinder is massaal binnengekomen en wordt momenteel uit heel Nederland gemeld. Vooral vorige week waren er berichten over massale trek van vele honderden vlinders per uur. Voor een deel trekken ze door, maar ze planten..


Lees verder 25 mei 2009   15 jaar oud
kaasjeskruiddikkopje klein piters

Na de eerdere melding van een kaasjeskruiddikkopje in Nederland (de eerste sinds 1956) is er op 20 mei opnieuw een exemplaar gezien, bij Eijsden, ook in Zuid-Limburg...


Lees verder 25 mei 2009   15 jaar oud
rups grote wintervlinder klein

In veel bosgebieden in Nederland lijkt het wel winter. De bomen zijn volledig kaal. Ze waren al wel uitgelopen maar worden nu door rupsen van diverse nachtvlindersoorten helemaal kaal gevreten...


Lees verder 21 mei 2009   15 jaar oud
distelvlinder klein

Afgelopen maandag meldden we al dat 2009 een goed distelvlinderjaar lijkt te worden. Inmiddels loopt het aantal waarnemingen dagelijks op. Gister kwam de volgende melding uit Zuid Limburg: "Waar je ook kijkt: distelvlinders. Soms..


Lees verder 20 mei 2009   15 jaar oud
distelvlinder klein

Tot 15 mei zijn er bij De Vlinderstichting en bij waarneming.nl al meer dan 650 meldingen binnengekomen van distelvlinders, dat is meer dan 40 maal zoveel als in dezelfde periode in 2008. Wordt het een topjaar voor deze..


Lees verder 18 mei 2009   15 jaar oud
glassnijder klein

De glassnijder staat op de Rode lijst van libellen, maar is de laatste jaren met een sterke opmars bezig. De afgelopen dagen zijn er zeer veel meldingen binnengekomen verspreid over het hele land...


Lees verder 14 mei 2009   15 jaar oud
landkaartje voorjaar klein

Het landkaartje vliegt normaal gesproken in twee generaties per jaar het voorjaar en in de zomer. De feloranje voorjaarsgeneratie is nu volop actief. Landkaartje is een van de weinige vlinders die fluitenkruid gebruikt als..


Lees verder 11 mei 2009   15 jaar oud

Archief