Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 7 van 55 - 541 Resultaten

Myriophyllum brasiliensis

Tot voor kort kenden we in Nederland naast drie inheemse vederkruiden (Myriophyllum) ook twee uitheemse vederkruiden: Ongelijkbladig vederkruid en Parelvederkruid. Beide exotische soorten zijn behoorlijk invasief. Recent is op een..


Lees verder 8 maart 2022   2 jaar oud
Groot hoefblad

Wie nu langs sloten, vijvers of spoorbermen kijkt, heeft ze misschien al gezien: de uitstekende zachtroze tot roodbruine stengels met heel veel kleine bloemetjes. En wie nog beter kijkt, ziet dat zo’n bloeiwijze bestaat uit..


Lees verder 22 februari 2022   2 jaar oud
Basiscursus planten

Leer wilde planten herkennen en determineren met de Basiscursus Flora van FLORON. Docent en topflorist Stef van Walsum leert je de beginselen van de floristiek en in korte tijd ben jij in staat om zelfstandig, of samen met andere..


Lees verder 8 februari 2022   2 jaar oud

Middenin de Nijmeegse wijk Dukenburg is een grote populatie van de Zwartblauwe rapunzel te vinden op het talud van een watergang onder oude eiken. Deze zeldzame soort staat op de Rode Lijst in de categorie ‘bedreigd’ en is over..


Lees verder 25 januari 2022   2 jaar oud
Compositie van winterbloeiers

Tijdens de jaarlijkse telling van planten in de kerstvakantie werden dit jaar erg weinig winterbloeiers gevonden. De recordwarmte tijdens oud en nieuw kon de vrieskou eerder in december niet meer goed maken. Toch vonden de duizend..


Lees verder 7 januari 2022   2 jaar oud
Bevroren paardenbloem

Bloeiende planten zoeken in hartje winter? Het kan tijdens de achtste editie van FLORON's Eindejaars Plantenjacht van Eerste Kerstdag tot 3 januari. We roepen iedere natuurliefhebber op dichtbij huis op zoek te gaan...


Lees verder 25 december 2021   2 jaar oud
Excursie Draadklaver Vollenhove

Draadklaver is een eenjarig, klein, geelbloeiend klavertje. Ze lijkt als twee druppels water op Kleine klaver, maar is veel zeldzamer en staat als bedreigd op de Rode Lijst. Draadklaver is grotendeels beperkt tot het kustgebied...


Lees verder 19 oktober 2021   2 jaar oud
Langstengelig fonteinkruid

In 1976 vond Eddy Weeda Langstengelig fonteinkruid in het kanaal Buinen-Schoonoord in Drenthe. Dat was een bijzondere waarneming. Niet alleen behoort Langstengelig fonteinkruid tot de zeldzaamste planten van de Nederlandse flora,..


Lees verder 5 oktober 2021   2 jaar oud
Watercrassula laars

Het landelijk uitroeien van Watercrassula in Nederland is een gepasseerd station. Deze invasieve exoot koloniseert uiteenlopende watersystemen waaronder vennen en kanalen. In de waterlaag kunnen daarbij dusdanig dikke matten..


Lees verder 23 september 2021   2 jaar oud
Koe in wei met Jakobskruiskruid (lead)

Jakobskruiskruid heeft deze zomer massaler gebloeid dan afgelopen jaren. De soort heeft een slechte naam in de agrarische wereld, met name bij paardenliefhebbers. Dat heeft alles te maken met de giftigheid van de plant. Dit jaar..


Lees verder 31 augustus 2021   2 jaar oud

Archief