Natuurberichten

Uitgever: Werkgroep Europese Orchideeën

Pagina 3 van 5 - 42 Resultaten

nieuwe close up Welriekende schroeforchis of Moerasschroeforchis,   Werkgroep Europese Orchideeën, http://www5.knnv.nl/werkgroep-europese-orchideeen

De afgelopen jaren doken er met regelmaat niet-inheemse schroeforchissoorten op in Nederland. In 2014 werden twee nieuwe schroeforchissoorten in Nederland ontdekt. Hoe plausibel zijn deze vondsten nu eigenlijk? En vormen zij een..


Lees verder 16 oktober 2014   8 jaar oud

Eind mei constateerden meerdere leden van de Werkgroep Europese Orchideeën afzonderlijk van elkaar dat nabij Almere orchideeën waren afgemaaid. Joop ten Dam deed namens de W.E.O. aangifte van de overtreding...


Lees verder 24 september 2014   8 jaar oud

De afgelopen drie jaar werkten enkele leden van de Werkgroep Europese Orchideeën aan een nieuw boek De Orchideeën van Nederland. De auteurs willen nu alle waarnemingen van orchideeën volledig krijgen. Geef daarom uw waarnemingen..


Lees verder 21 september 2014   8 jaar oud
Honingorchis

Na 15 jaar afwezigheid is deze zomer de Honingorchis terug in de Noord-Hollandse vastelandsduinen. De vondst werd gedaan op het Kennemerstrand, een jonge duinvallei in Zuid-Kennemerland. De afgelopen jaren was deze soort maar van..


Lees verder 8 september 2014   8 jaar oud
Bijenorchis (Ophrys apifera).

2014 blijkt een topjaar te zijn voor orchideeën. Veel soorten zijn explosief toegenomen of doken op nieuwe locaties op, zoals Bleek bosvogeltje, Aapjesorchis en Bijenorchis...


Lees verder 3 juli 2014   8 jaar oud

Bosvogeltje is een zeldzame groep orchideeën met sierlijke bloemen. Wie wat fantasie heeft ziet in de bloemen een vogel die zo lijkt weg te vliegen. Bosvogeltjes komen hoofdzakelijk in Zuid-Limburg voor in zonnige bosranden en..


Lees verder 1 mei 2014   8 jaar oud

De eer van vroegst bloeiende orchidee komt dit jaar toe aan Mannetjesorchis en Harlekijn op 4 april, beide zijn hiermee ongekend vroeg in bloei. In 2012 deed de Werkgroep Europese Orchideeën melding van de bloei van een Kleine..


Lees verder 8 april 2014   8 jaar oud
Poppenorchis (Orchis anthropophora).

Afgelopen maand stelden W.E.O. leden vast dat het aantal Poppenorchisplanten binnen de reeds bestaande populaties fors is toegenomen. Momenteel zijn er in Nederland drie groeiplaatsen van Poppenorchis bekend: één in Zeeland en..


Lees verder 2 april 2014   8 jaar oud
Bijenorchis (Ophrys apifera).

Van een (echte) winter is al enkele weken geen sprake meer. Met de komst van de meteorologische lente nemen we nogmaals de wintergroene orchideeën onder de loep. Ditmaal worden Bijen- en Vliegenorchis belicht...


Lees verder 4 maart 2014   8 jaar oud
Bokkenorchis (Himantoglossum hircinum)

De winter is vaak een grauwe en grijze periode voor plantenliefhebbers. Wat veel mensen niet weten is dat er in Nederland een aantal zogenaamde ‘wintergroene’ orchideeënsoorten voorkomen. In het eerste deel belichten we de..


Lees verder 4 februari 2014   9 jaar oud

Archief