Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 39 van 44 - 440 Resultaten

Sepia tweeling Oosterschelde

Sportduikers hebben recent een bijzondere waarneming gedaan in de westelijke Oosterschelde: een Sepia tweeling in één eitje. Biologen breken zich nu het hoofd over de vraag: is het een eeneiige tweeling of een twee-eiige tweeling..


Lees verder 16 juli 2010   13 jaar oud
Amerikaanse ribkwal

Sinds 2006 is de Amerikaanse ribkwal een exotische gast in onze zoute wateren. Hij vestigde zich meteen explosief langs de gehele Nederlandse kust en ook elders op onder andere de Duitse, Deense en Zuid-Noorse kust en de Baltische..


Lees verder 9 juli 2010   13 jaar oud
Rode spinkrab © Adema (1991)

In de laatste 15 jaar zijn er in de Zeeuwse delta slechts drie waarnemingen van de Rode spinkrab gemeld. Er werd gevreesd dat hij mogelijk al lokaal was verdwenen. In mei en juni van dit jaar zijn er echter weer twee Rode..


Lees verder 2 juli 2010   13 jaar oud
Levende kokkel in Oosterschelde

Eind vorige week hebben onderzoekers van Rijkswaterstaat, Imares en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) duizenden dode en stervende kokkels gevonden in de Oosterschelde. De oorzaak is nog niet bekend. Kokkels zijn..


Lees verder 24 juni 2010   13 jaar oud
Goudstipje in Oosterschelde 2010

Afgelopen 30 mei werd op deze website melding gemaakt van de vondst van de eerste Belgische Goudstipjes op scheepswrakken. Tot dan toe was deze soort nog niet bekend aan de Nederlandse kust. Daar is nu verandering in gekomen...


Lees verder 10 juni 2010   13 jaar oud
Witgestreepte waaierslak

In het weekend van 29 mei 2010 zijn door sportduikers in de Oosterschelde op een diepte van circa 17 meter twee exemplaren van de voor Nederland zeer zeldzame Witgestreepte waaierslak aangetroffen. Deze zeenaaktslak dankt zijn..


Lees verder 5 juni 2010   13 jaar oud
Goudstipje

In het jaar van de biodiversiteit is vorige week de Belgische fauna lijst uitgebreid met een nieuwe soort zeenaaktslak. Een Belgische sportduikster heeft hem op twee verschillende scheepswrakken voor de kust van België..


Lees verder 30 mei 2010   13 jaar oud
Kortsnuitzeepaardje in Oosterschelde in 2010

Het afgelopen weekend heeft een sportduiker in de centrale Oosterschelde het eerste Kortsnuitzeepaardje van dit jaar aangetroffen. De zuidelijke Noordzee is de noordelijke verspreidingsgrens van deze soort. De laatste jaren worden..


Lees verder 21 mei 2010   13 jaar oud
Klepelklokje in Grevelingenmeer 2010

De naam doet het wellicht niet vermoeden, maar het Klepelklokje is een sierlijk klein kwalletje dat op onze kust voorkomt. Het is opvallend dat het Klepelklokje ieder decennium gedurende periodes van circa drie jaar massaal in..


Lees verder 14 mei 2010   13 jaar oud

In het voorjaar zien we elk jaar een opeenvolging van planten en dieren die elkaar verdringingen voor een plaatsje op het podium van de natuur. Ook aan onze kust zien we het langzaam verdwijnen van de typische wintersoorten en de..


Lees verder 7 mei 2010   13 jaar oud

Archief