Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 51 van 73 - 726 Resultaten

Kolganzen op trek, vliegend, v-vorm. Fotograaf Gerard Muskens. Foto gemaakt op 16 december 2007 in de Ooypolder

De laatste dagen regent het de eerste kollen. De winter lijkt daarmee begonnen. Wie de laatste dagen buiten vertoeft zal het zijn opgevallen dat de eerste groepjes kolganzen inmiddels ons land al weer hebben bereikt. De groepen..


Lees verder 1 oktober 2010   13 jaar oud
Middelste bonte specht, GNU-licentie voor vrije documentatie

De middelste bonte specht is met een flinke opmars bezig in ons land. Vanuit het oosten en zuiden is de oostgrens van Nederland al bevolkt met jaarlijks toenemende aantallen. Dat er nu ook een exemplaar op Ameland is vastgesteld..


Lees verder 28 september 2010   13 jaar oud
Vlaamse gaai, GNU-licentie voor vrije documentatie

Het is weer zo’n invasiejaar, een invasiejaar van gaaien. Ieder najaar worden ze op trek gezien, maar dit jaar belooft weer een topjaar te worden...


Lees verder 25 september 2010   13 jaar oud
noordse waterlijster, Warblers of North America , New York, Appleton, the public domain in the United States

Heel vogelend Nederland was afgelopen weekend in rep en roer. Op vlieland werd een nieuwe soort voor Nederland ontdekt: de noordse waterlijster. Ook in de rest van Europa is deze vogel superzeldzaam: in totaal werd hij slechts..


Lees verder 21 september 2010   13 jaar oud
Tjiftjaf

Schijnt de zon dan lijkt het wel voorjaar. Tenminste als je de tjiftjaffen mag geloven. Bij menige zonnestraal beginnen de jonge vogels te ‘tjif-tjaffen’. Beetje onwennig nog, maar toch...


Lees verder 18 september 2010   13 jaar oud
roze pelikaan in Disney's Animal Kingdom

Al dagen is het rumoerig in ons land. Er hangt een roze pelikaan rond en misschien wel meer dan één. In de Blauwe Kamer (provincie Utrecht) werd vorige week een roze pelikaan ontdekt. Deze was ongeringd, dus veel vogelaars dachten..


Lees verder 14 september 2010   13 jaar oud
Bijeneter, Merops apiaster. Foto: William Kreijkes, GFD-licentie

De wereld veranderde op 11 september 2001. Als ik daar nog aan terugdenk lopen de rillingen weer over mijn rug. Die beelden zal ik nooit meer vergeten. Over 30 jaar weet ik nog waar ik was en wat ik deed op de bewuste dag. Is er..


Lees verder 11 september 2010   13 jaar oud
Sperwergrasmus, Sylvia nisoria
Foto: Artur Mikołajewski, GFD-Licentie en CC-BY-SA

Sperwergrasmussen behoren tot de categorie hogeschool-vogelarij. Zeldzaam en lastig om te ontdekken omdat ze nogal teruggetrokken in de struiken leven. Momenteel is het weer de beste tijd om ze te zien. Het lijkt erop dat ook de..


Lees verder 7 september 2010   13 jaar oud
Grauwe franjepoot, www.ivnvechtplassen.org

Ieder najaar brengt zijn leuke verrassingen op vogelgebied. In Noord-Holland worden momenteel veel meer grauwe franjepoten waargenomen dan ooit. Op een plek maar liefst vijftien bij elkaar, op een andere plek tien. Bijzonder!..


Lees verder 4 september 2010   13 jaar oud

Met alle regen en wind van de afgelopen dagen zijn er in het binnenland nauwelijks vogels te bekennen: ze houden zich liever schuil in de struiken. Hoe anders is het aan de kust waar menig zeevogel langs de vloedlijn snelt. Nu is..


Lees verder 31 augustus 2010   13 jaar oud

Archief