Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 35 van 36 - 353 Resultaten

Een DNA barcode weergegeven als streepjescode

NCB Naturalis in Leiden is onlangs gestart met het project DNA-barcoding. Binnen dit project wordt van een groot aantal soorten een stukje DNA geanalyseerd. Hierbij ligt de nadruk op de Nederlandse soorten. Diverse PGO’s, zoals de..


Lees verder 26 augustus 2011   12 jaar oud
Camponotus ligniperda, werkster

Wie op vakantie is geweest naar Zuid-Europa is het misschien wel eens opgevallen dat daar flink grote zwarte mieren rondlopen. Dat zouden zomaar eens reuzenmieren kunnen zijn geweest. Deze mieren lijken oppervlakkig wel wat op..


Lees verder 28 juli 2011   12 jaar oud
Wrattenbijter, Hoge Veluwe, 5 juni 2011

De beste tijd om sprinkhanen te onderzoeken is van half juni tot eind september. De meeste dieren zijn dan volwassen; ze vallen op doordat ze geluid maken. Door het extreem droge en warme weer in het voorjaar hebben de jonkies..


Lees verder 30 juni 2011   12 jaar oud
Bosdoorntje

In mei werd voor het eerst sinds 1975 het bosdoorntje weer in Nederland waargenomen. Deze soort is overal in Noordwest-Europa sterk achteruitgegaan en stond in Nederland als uitgestorven op de rode lijst. Sinds 2000 zijn er 47..


Lees verder 28 mei 2011   12 jaar oud
De stofluis Philotarsus parviceps.
Foto voor thumbnail

Met zo’n kleine 20.000 bekende soorten zijn de insecten de soortenrijkste groep in Nederland. Over enkele groepen is veel bekend, zoals dagvlinders, libellen, loopkevers en sprinkhanen. Veel andere groepen moeten het doen met..


Lees verder 30 april 2011   12 jaar oud
Nicrophorus vespilloides

Zodra de temperatuur de tien graden Celsius overschrijdt, ontwaken de eerste doodgravers uit hun winterslaap. Veel mensen zijn deze kevers wel eens tegengekomen, vaak vol met mijten en druk krioelend op en rond dode dieren...


Lees verder 30 maart 2011   12 jaar oud
De pissebed Eluma caelatum

Landpissebedden zijn kreeftachtigen die door aanpassingen aan het lichaam landdieren zijn geworden. In Nederland komen 39 landpissebedsoorten voor. Sommige soorten komen werkelijk overal voor, tot op de balkons van hoge flats...


Lees verder 1 maart 2011   12 jaar oud
Oligolophus hanseni

Op 10 januari ontwaakte Nederland van toch wel een ‘echte’ winter. Het zonnetje brak zelfs door, een mooi moment om een rondje te wandelen. Ergens op een boomstam rustte een klein achtpotig dier. Een hooiwagen die ook genoot van..


Lees verder 29 januari 2011   12 jaar oud
Sneeuwspringer, mannetje

Nu buiten een dik pak sneeuw ligt zijn vrijwel alle insecten in rust. De meeste volwassen insecten gaan in de herfst dood en de winterharde eieren, larven en poppen bevinden zich op een beschutte plek. Maar de sneeuwspringer is..


Lees verder 29 december 2010   12 jaar oud
Een kransdiertje (Symbion pandora)

Gister werd het boek ‘De Nederlandse biodiversiteit’ gepresenteerd in Museum Naturalis te Leiden, een boek dat alle Nederlandse soortgroepen beschrijft. Tijdens de samenstelling van het boek werd een geheel nieuwe groep voor ons..


Lees verder 26 november 2010   12 jaar oud

Archief