Natuurberichten

Uitgever: Kenniscentrum Eikenprocessierups

Pagina 3 van 8 - 78 Resultaten

Nest met eikenprocessierupsen

Jarenlange experimenten met het stimuleren van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in de gemeente Westerveld hebben veel nieuwe inzichten opgeleverd. Werken met natuurlijke bestrijding vergt tijd en geduld. Uiteindelijk..


Lees verder 24 augustus 2021   2 jaar oud
Eikenprocessierups

We zitten in de piek van de overlastperiode van de eikenprocessierups. Dit jaar hebben gemeenten bij 17% van ruim 109 duizend geïnventariseerde eiken eikenprocessierupsen aangetroffen. Dat is ongeveer de helft van het aantal van..


Lees verder 16 juli 2021   2 jaar oud
Nest eikenprocessierups van voetbalformaat en tennisbalformaat (links)

De recente zeer hoge temperaturen zorgen voor een snelle ontwikkeling van de eikenprocessierups. Maar hoeveel overlast is te verwachten? Tot nu bestaat er geen landelijk beeld van de plaagdruk in Nederland. Om daar verandering in..


Lees verder 23 juni 2021   2 jaar oud
Vierde larvestadium eikenprocessierups

Uit een eerste inventarisatie van eikenbomen blijkt dat zo’n 15 procent van de eikenprocessierupsen het vierde larvestadium heeft bereikt en daarmee brandharen heeft. Door de zeer koude lente is de ontwikkeling van de..


Lees verder 2 juni 2021   2 jaar oud
Eikenprocessierupsen 1ste larvestadium vervellend naar 2de larvestadium

Door de bijzonder koude april en koude start van mei bevinden de eikenprocessierupsen zich nu pas in het eerste en tweede larvestadium. Niet eerder werden zo laat in mei nog rupsen in het eerste larvestadium aangetroffen. De..


Lees verder 18 mei 2021   3 jaar oud
1-4 uitgekomen eipakket wacht op ontluiken knoppen 14-4

Door de warmte eind maart kwam op 1 april ongeveer tien procent van de eerste eipakketten van de eikenprocessierupsen uit. Daarna volgde een koude periode die een paar weken heeft aangehouden, waardoor de uitkomst van het..


Lees verder 21 april 2021   3 jaar oud

Op 1 april 2021 zijn de eerste eitjes uitgekomen in Limburg, Noord Brabant en Overijssel. In Drenthe waren ze nog dicht. Ze zijn een week eerder dan verwacht. Waarschijnlijk door de uitzonderlijk hoge temperaturen van de..


Lees verder 2 april 2021   3 jaar oud
Dennenprocessierups met loslatende brandharen

Processierupsen hebben een wapen om zich te verdedigen: heel veel brandharen. Het zijn niet de langere witte haren die als eerste opvallen. De brandharen zijn microscopisch klein en zitten in grote aantallen bij elkaar in..


Lees verder 9 maart 2021   3 jaar oud
Eiparasiet eikenprocessierups

Tijdens de jaarlijkse check van de conditie van eikenprocessierupsen in hun ei hebben we voor het eerst geparasiteerde eitjes aangetroffen. In deze eitjes groeit geen processierups maar een sluipwesp. De soort is nog niet bekend,..


Lees verder 5 maart 2021   3 jaar oud
Eikenprocessievlinder op nest

De monitoring van het aantal eikenprocessievlinders is dit jaar ernstig gehinderd door problemen in de productie van de feromonen die in de vallen gebruikt worden. Op basis van alle beschikbare informatie concluderen we dat het..


Lees verder 2 november 2020   3 jaar oud

Archief