Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 57 van 65 - 647 Resultaten

Jeneverbesbekertje

Het Jeneverbesbekertje is een echte winterpaddenstoel die vooral te vinden is op jeneverbessoorten die in tuinen worden aangeplant. Zodra de sneeuw verdwenen is, komen de eerste exemplaren tevoorschijn. In Nederland is de..


Lees verder 26 januari 2011   13 jaar oud
Entoloma nausiosme

Het bos Willinks Weust bij Winterswijk is de enige bekende Nederlandse vindplaats van de paddenstoel Entoloma nausiosme, een Satijnzwam zonder Nederlandse naam. Buiten Nederland is de soort alleen bekend uit Duitsland en..


Lees verder 21 januari 2011   13 jaar oud

Het Fluweelpootje is een echte winterpaddenstoel die tevoorschijn komt zodra de temperatuur boven het vriespunt komt. Het is een erg veelzijdige paddenstoel die nu over bijna de hele wereld voorkomt. Het is de eerste, en..


Lees verder 12 januari 2011   13 jaar oud

Voor exotische paddenstoelen hoeft u niet ver weg. Ga naar een kas, of naar Burgers’ Bush. Met de exotische planten zijn exotische schimmels meegelift, en zo krijgt u dicht bij huis tropische paddenstoelen te zien...


Lees verder 5 januari 2011   13 jaar oud
Zwarte bekerzwam

Een aantal nieuwe en verdwenen gedachte soorten liet zich dit jaar in Nederland zien en fotograferen. Toch betekent dit in het algemeen niet dat het goed gaat met de paddenstoelen in Nederland. Opvallend is nog steeds het gebrek..


Lees verder 29 december 2010   13 jaar oud
Reuzenhartkalkkopje

Eind november is nabij Egmond aan Zee een voor Nederland nieuwe soort slijmzwam gevonden door een oplettende mycologe. Slijmzwammen zijn weliswaar geen paddenstoelen maar worden er wel vaak voor aangezien. De slijmzwam heeft als..


Lees verder 22 december 2010   13 jaar oud

Dat onze lichaamstemperatuur tussen de 36 °C en 37 °C, ligt lijkt geen toeval. Volgens een nieuwe theorie is deze temperatuur het gevolg van het zoeken naar een evolutionaire balans tussen afweer tegen schimmels en de energie die..


Lees verder 15 december 2010   13 jaar oud
Grijze vorkplaat

Net voor het invallen van de vorst werd op de Sallandse Heuvelrug een ernstig bedreigde paddenstoel gevonden. De Grijze vorkplaat leeft als parasiet van het algemeen voorkomende Gewoon haarmos. Specifieke eisen aan de bodem..


Lees verder 8 december 2010   13 jaar oud
Dakloze huiszwam

DNA onderzoek wijst uit dat allerlei korstjes en schimmels die gedurende de winter op dode stammen te zien zijn, gespecialiseerde paddenstoelen zijn. Ze zijn verwant aan onder andere het bekende Eekhoorntjesbrood...


Lees verder 30 november 2010   13 jaar oud
Wasgele bekerzwam

Afgelopen zomer was er in Naturalis een activiteit waarbij het publiek kon meehelpen stenen en schelpen te onderzoeken op aanwezigheid van fossielen. Het materiaal voor deze actie werd verzameld op de Tweede Maasvlakte die..


Lees verder 24 november 2010   13 jaar oud

Archief