Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 1 van 35 - 345 Resultaten

Timor nachtzwaluw

Onderzoekers hebben de bijzondere ontdekking van een nieuwe nachtzwaluwsoort op de Indonesische eilanden Timor en Wetar gedaan: een uitdaging, gezien het onopvallende gedrag van deze vogel. ..


Lees verder 13 juli 2024   2 dgn oud
Locomotiefje (Chorthippus apricarius)

Voor bijna vijfhonderd Europese sprinkhaansoorten zijn geluidsopnamen beschikbaar gemaakt op de website xeno-canto. Onderzoekers en natuurliefhebbers uit heel Europa kunnen daarvan gebruik maken bij het op naam brengen van..


Lees verder 6 juli 2024   1 week oud

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli is het de nacht van de nachtvlinders. Voor de 20e keer wordt de Nationale Nachtvlindernacht georganiseerd, en deze jubileumeditie valt samen met het verschijnen van een wel heel..


Lees verder 5 juli 2024   1 week oud

In Nederland zijn 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als De Hoge Veluwe. Samen vormen onze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park 'Alle Tuinen'. En dat..


Lees verder 5 juli 2024   1 week oud

Naturalis gaat onderzoeken en monitoren hoe windparken het best kunnen helpen om bij te dragen aan de biodiversiteit in de Noordzee. En dat in meer detail dan ooit gedaan is, dankzij nieuwe technieken om soorten te herkennen en te..


Lees verder 30 juni 2024   2 wkn oud
Korstmossen op een wegeik

Warmteverschillen in stedelijke gebieden beïnvloeden de biodiversiteit van planten en dieren. Toch weten we nog maar weinig over de effecten van dit warmteverloop op de verborgen stadsnatuur, zoals bodembacteriën en korstmossen...


Lees verder 29 juni 2024   2 wkn oud
Een Onverwachte boompjeslak uit de Oosterschelde waarvan de identiteit is bevestigd met DNA-onderzoek door het Naturalis ARISE-team.

Op 12 juli 2020 werden een aantal zeenaaktslakken gevonden in de Oosterschelde. Door DNA-onderzoek van onderzoeksproject ARISE blijkt nu dat het gaat om een nieuwe zeenaaktslak voor Nederland. Het is de zeventigste..


Lees verder 24 juni 2024   3 wkn oud
Een zonnig Merenwijk in Leiden

De aarde warmt op en de gemiddelde temperatuur stijgt wereldwijd, waardoor we steeds vaker te maken krijgen met hittegolven. Welke impact heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? Het..


Lees verder 22 juni 2024   3 wkn oud
Met berken beplante 'Os en Paardenlaan', een voorbeeld van een straat met sterk allergene bomen (credit: Naturalis)

"Hoe kunnen we bij infrastructurele projecten straten natuurgedreven herinrichten en onderhouden?" Met die vraag benaderde infrapartner Van Gelder Naturalis. Via Kennis Natuurlijk! van Naturalis beantwoorden jonge onderzoekers..


Lees verder 19 juni 2024   3 wkn oud
Kameleongrondel, juni 2024, Grevelingenmeer

Nederland is een vissoort rijker. Sportduikers en -vissers hebben meerdere exemplaren van de kameleongrondel aangetroffen in het Grevelingenmeer en gevangen in het Europoortgebied. Het is een vissoort die oorspronkelijk uit Azië..


Lees verder 15 juni 2024   1 maand oud

Archief