Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 28 van 33 - 326 Resultaten

Pimpelmees

Je zou denken dat in Nederland vrijwel alle soorten flora en fauna wel in kaart zijn gebracht. We zijn tenslotte een klein landje met veel vrijwilligers die biodiversiteit monitoren. Niets is echter minder waar. Tot nu toe zijn..


Lees verder 2 mei 2020   3 jaar oud

Afgelopen weekend deed een recordaantal mensen mee met de Nationale Bijentelling en bracht een half uurtje tellend in de tuin of op het balkon door. Het aantal getelde bijen ligt behoorlijk hoger dan de twee voorgaande tellingen...


Lees verder 25 april 2020   4 jaar oud
Op zoek naar bijen

Dit weekend is alweer de derde Nationale Bijentelling. Tel jij ook mee? Een half uurtje is al genoeg. Met de hogere temperaturen en hopelijk ook wat zonnige uurtjes, zullen er veel bijen en hommels in je tuin vliegen om te tellen...


Lees verder 17 april 2020   4 jaar oud

De natuur ontdekken gaat altijd door, ook als we aan huis gebonden zijn. Juist nu het leven even stil lijkt te staan, hebben we meer oog voor de wondere wereld van de natuur. Hiervoor hoef je niet diep de bossen in: Naturalis..


Lees verder 11 april 2020   4 jaar oud
Telformulier Nationale Bijentelling

In het weekend van 18 en 19 april is het weer zover: de Nationale Bijentelling! Door een half uurtje alle bijen te tellen in je eigen tuin, in het park of op je balkon kun je deze nuttige dieren helpen beschermen. Nu we allemaal..


Lees verder 4 april 2020   4 jaar oud
Onderzoeker Kees van Bochove neemt een watermonster voor de detectie van eDNA.

Dieren en planten laten sporen van DNA in hun omgeving achter. Dit DNA wordt environmental DNA (eDNA) genoemd en kan met zeer gevoelige PCR-technieken gedetecteerd worden in bodem- en watermonsters. Met dit eDNA kunnen..


Lees verder 28 maart 2020   4 jaar oud
Op onderzoek in het tropisch regenwoud

Zwiepende takken ontwijken en met zweet op je voorhoofd ploeteren over een dik bladerdek. Terwijl je ondertussen elke tak, zwam en spriet afspeurt. Veertien biologiestudenten uit Leiden en Groningen namen een week geleden deel aan..


Lees verder 21 maart 2020   4 jaar oud
Orchidee

De handel in wilde dieren en planten vormt een gevaar voor het voortbestaan van veel bedreigde soorten. Aan de ene kant proberen natuurbeschermers kwetsbare soorten te behoeden voor uitsterven. Tegelijkertijd verdienen handelaren..


Lees verder 7 maart 2020   4 jaar oud
De tropische Amazone

Onlangs is het eerste onderzoek verschenen dat expliciet het uitstervingsrisico als gevolg van klimaatverandering bekeken heeft. De studie biedt een oplossing waarmee meer dan de helft van de tropische soorten van uitsterven gered..


Lees verder 29 februari 2020   4 jaar oud
Een albatros zwevend boven het eiland Tristan da Cunha ten zuidwesten van Kaapstad

Ooit afgevraagd waarom eilanden zoals de Galapagos en Hawaii zoveel unieke vogelsoorten herbergen? Biologen van onder andere Naturalis Biodiversity Center liepen rond met deze vraag, want wat verklaart het aantal vogelsoorten op..


Lees verder 22 februari 2020   4 jaar oud

Archief