Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 31 van 33 - 327 Resultaten

Bufo spinosus

De grens tussen twee verschillende soorten padden in Frankrijk lijkt zich niet te verplaatsen. Genetisch onderzoek door wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center laat zien dat er, ondanks grote genetische uitwisseling..


Lees verder 21 september 2019   4 jaar oud

Onderzoekers vonden bij een aantal groepen Nederlanders grote verschillen in soortenkennis van inheemse dieren. Basisscholieren, volwassenen en biologie-professionals herkenden uit 27 soorten bijna alle zoogdieren, maar vogels en..


Lees verder 17 september 2019   4 jaar oud
Eudonia lineola bestuift een Habenaria tridactylites

Onderzoekers van Naturalis ontdekten op de Canarische eilanden een verband tussen de vorm van orchideeënbloemen en de geologische ouderdom van het eiland waar de orchidee groeit. Hoe ouder het eiland, hoe langgerekter de bloem..


Lees verder 7 september 2019   4 jaar oud
This is a kaka, an endangered parrot species endemic to New Zealand

De komst van mensen naar Nieuw-Zeeland, zo’n 700 jaar geleden, zorgde voor een grote uitstervingsgolf onder de vogels. Ook nu is het voortbestaan van talloze soorten bedreigd. Onderzoekers hebben berekend dat er minstens 50..


Lees verder 14 augustus 2019   4 jaar oud
Tuinslakken

Hoogleraar Menno Schilthuizen, auteur van 'Darwin in de stad', en onderzoeker Niels Kerstes van Naturalis onderzochten samen met Vincent Kalkman en Thijmen Breeschoten hoe de stedelijke temperatuur de evolutie van slakkenhuisjes..


Lees verder 25 juli 2019   4 jaar oud
Insectencamera in het wormerveld

Er komen steeds meer mogelijkheden om met kunstmatige intelligentie en het detecteren van DNA in de omgeving de aanwezigheid van dieren vast te stellen zonder dat je ze hoeft te vangen. Daarmee kun je bijvoorbeeld veel sneller..


Lees verder 9 juli 2019   4 jaar oud

Nu nog is ontbossing de grootste bedreiging voor de bomen in de Amazone. Maar volgens onderzoek van onder meer Hans ter Steege van Naturalis Biodiversity Center zal klimaatverandering binnen afzienbare tijd – rond 2050 –..


Lees verder 28 juni 2019   4 jaar oud
Habitat op de overgang van zoet en zout water, Tagangrog Baai (Rusland)

Boringen in de kustvlaktes en lagunes aan de Zwarte Zee in Roemenië geven een beeld van de evolutie van de fauna daar. Het gaat om unieke Pontokaspische soorten die zijn geëvolueerd in het gebied van de Zwarte Zee en de Kaspische..


Lees verder 25 juni 2019   4 jaar oud
Insectencamera in het wormerveld

Op een zonnig veld van zorgboerderij Saens Groen in Wormer kwamen recent onderzoekers en belanghebbenden bij elkaar voor de landelijke aftrap van een nieuw monitoringssysteem voor insecten. Het systeem maakt het voor het eerst..


Lees verder 1 juni 2019   4 jaar oud
Boomwortels

In de wirwar van wortels in de bosbodem groeien schimmels en bacteriën die met bomen voedingsstoffen uitruilen tegen koolstof in een grote, wereldwijde marktplaats. Een nieuwe studie heeft op basis van 1,1 miljoen metingen in het..


Lees verder 20 mei 2019   4 jaar oud

Archief