Natuurberichten

Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.
Deel deze pagina

Pagina 9 van 22 - 219 Resultaten

Een zeepaardje, Hippocampus denise, die zich verschuilt tussen octokoralen

Wereldwijd worden zeepaardjes bedreigd met uitsterven doordat hun leefomgeving wordt aangetast. Ook maakt hun iconische voorkomen ze populair in de internationale aquariumhandel. Een recente studie laat zien hoe deze handel in..


Lees verder 29 mei 2021   1 jaar oud

Een nieuwe studie toont aan dat de snelheid waarmee zoetwaterslakken verdwijnen die van de massa-extinctie uit het Krijt, waarbij de dinosauriërs zijn uitgestorven, overtreft. Het zal miljoenen jaren duren om de schade die nu in..


Lees verder 22 mei 2021   1 jaar oud
Namens JongerenXNaturalis bieden Aniek Moonen (links) en Auke-Florian Hiemstra (rechts) het manifest aan aan Ed Nijpels (midden.

Donderdag sprak Ed Nijpels (voorzitter voortgangsoverleg klimaatakkoord) met de denktank JongerenXNaturalis over het belang van biodiversiteit. Vertegenwoordigers Aniek Moonen (Jonge Klimaatbeweging) en Auke-Florian Hiemstra..


Lees verder 22 mei 2021   1 jaar oud
Illustratie op de omslag van het manifest JongerenXNaturalis

Biodiversiteit levert een essentiële bijdrage aan onze economie, ons welzijn en de leefbaarheid van onze wereld. Maar die leefbaarheid staat onder druk. Door nu te kiezen voor een leefbare wereld, kunnen we het tij nog keren...


Lees verder 19 mei 2021   1 jaar oud
De bladloze orchidee Gastodia elata is volledig mycoheterotroof

Orchideeën vormen unieke interacties met mycorrhiza-schimmels. In plaats van vredig samen te leven met schimmels, zoals de meeste planten, buiten ze de schimmels uit. Een recent verschenen studie van Naturalis biedt nieuwe..


Lees verder 15 mei 2021   1 jaar oud
Herken de wilde natuur met de natuur-app ObsIdentify.

Vandaag lanceert Waarneming.nl de vernieuwde versie van de populaire natuur-app ObsIdentify. Deze app is een natuurherkenner in je broekzak: maak een foto met je telefoon en herken 22.303 Nederlandse wilde dieren en planten. De..


Lees verder 12 mei 2021   1 jaar oud

Jouw glimlach en die van een haai hebben minder met elkaar te maken dan gedacht. Allerlei aspecten van kaken zijn los van elkaar ontstaan, en dat meerder keren, in de vroege evolutie van gewervelden met een kaak...


Lees verder 8 mei 2021   1 jaar oud

Mensen speelden vaak een belangrijke rol in het uitsterven van soorten op eilanden. Dat gebeurde door overbejaging, landbouw of door meegebrachte invasieve soorten en ziektes. Tenminste, zo ging het de afgelopen 2.500 jaar...


Lees verder 5 mei 2021   1 jaar oud

Meerkoeten gebruiken allerlei soorten zwerfvuil in hun nesten; van ruitenwissers tot zonnebrillen, en tegenwoordig ook onze mondkapjes. Bioloog Auke-Florian Hiemstra wil weten waarom ze dat doen en wat de gevolgen ervan zijn. Aan..


Lees verder 1 mei 2021   1 jaar oud
mijnen adderwortelgaatjesmaker

Adderwortel is voedselplant van een aantal zeldzame vlinders, met name in voedselarme en vochtige graslanden in Midden-Europese berggebieden. Veel is bekend over de dagvlinders blauwe vuurvlinder en ringoogparelmoervlinder, maar..


Lees verder 30 april 2021   1 jaar oud

Archief