Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 109 van 144 - 1432 Resultaten

Sinelobus vanhaareni, mannetje (links) en vrouwtje (rechts)

Recent is een compleet nieuw soort naaldkreeftje ontdekt in Nederland. De soort werd voor het eerst gevonden in 2006. In eerste instantie dacht men dat het om het exotische, maar al bekende naaldkreeftje Sinelobus stanfordi ging...


Lees verder 13 juni 2014   11 jaar oud
Grote Fopwesp

Verschillende soorten insecten passen mimicry (of nabootsing) toe om te ontsnappen aan hun bejagers. Vaak zijn ze heel fel gekleurd of geel-zwartgestreept zodat ze qua uiterlijk zeer sterk op bijen en wespen lijken. Met die..


Lees verder 11 juni 2014   11 jaar oud

Recent is het onbestippelde lieveheersbeestje voor het eerst in Nederland aangetroffen. De ontdekker maakte foto’s in Overijssel en zag naderhand dat op de foto’s dit nieuwe lieveheersbeestje stond. Het aantal in Nederland..


Lees verder 8 juni 2014   11 jaar oud
Wijfje Grote glimworm

In de maand juni kan je 's avonds geregeld magische dwaallichtjes in het bos of in je tuin zien. De fonkelende beestjes die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn - in tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden- geen wormen, maar..


Lees verder 30 mei 2014   11 jaar oud
Bloemrijke berm in Tienen met Beemdkroon

Paars, wit en geel. Het zouden de kleuren van een of andere voetbalclub of die van de vlag van een ver en exotisch land kunnen zijn. Het zijn echter ook de kleuren die momenteel in veel wegbermen overheersen. Deze kleurenpracht is..


Lees verder 26 mei 2014   11 jaar oud
Nest eikenprocessierups in Noord-Limburg op 23 mei 2014

Van Noord- tot Zuid-Nederland zijn al de eerste nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Nog nooit eerder zijn er in mei al zo veel nesten gezien. Het aantal eikenprocessierupsen lijkt ook hoger te liggen dan in voorgaande..


Lees verder 26 mei 2014   11 jaar oud
Tekenbeet van vrouwtjesteek

De Wageningse onderzoeker Sip van Wieren wil lokschapen inzetten om teken weg te vangen in natuurgebieden. Op die manier kunnen schaapskuddes er voor zorgen dat mensen prettig kunnen recreëren in het bos...


Lees verder 24 mei 2014   11 jaar oud
Watermijt Lebertia oblonga

In het natuurgebied de Grote Vilt in Oost-Brabant is de watermijt Lebertia oblonga aangetroffen, een nieuwe soort voor Nederland. In de Vilt zijn in 2010 maatregelen genomen om de waterkwaliteit en ecologische kwaliteit van de..


Lees verder 12 mei 2014   11 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Afgelopen winter hebben grote aantallen mensen overlast van steekmuggen gemeld via Muggenradar.nl. De overlast werd voornamelijk veroorzaakt door het mysterieuze tweelingzusje van de huissteekmug, de molestus-variant. Dit blijkt..


Lees verder 11 mei 2014   11 jaar oud

Het is een vreemd gezicht, eiken die begin mei zo op het eerste gezicht vol hangen met honderden aardappeltjes. Bij nadere bestudering blijken het echter geen aardappeltjes te zijn maar aardappelgallen. Momenteel hangen veel eiken..


Lees verder 8 mei 2014   11 jaar oud

Archief