Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 110 van 142 - 1418 Resultaten

Reuzenhaan

Wie denkt dat dit bericht over Nederlands kleinste vogeltjes gaat heeft het mis. Er is namelijk ook een groep kevers met deze naam. Het zijn fraaie metallisch gekleurde dieren, die leven van kruiden en houtige gewassen. Een nieuwe..


Lees verder 14 februari 2014   11 jaar oud
Jonge larven van de iepenzigzagbladwesp veroorzaken dit kenmerkend vraatpatroon uitsluitend op iep

In 2003 werd de iepenzigzagbladwesp, die oorspronkelijk uit Japan komt, voor het eerst aangetroffen in Polen en Hongarije en zijn verspreidingsareaal in Centraal-Europa is sindsdien sterk uitgebreid. De larven van dit insect leven..


Lees verder 10 februari 2014   11 jaar oud
De Ophraella communa kever op een Ambrosiablad (foto P.Toth)

In Zwitserland en Italië is de kever Ophraella communa ontdekt die in staat blijkt om de in Europa en Nederland oprukkende hooikoortsplant en akkeronkruid ambrosia uit te roeien. Dit blijkt uit een deze week gepubliceerd artikel..


Lees verder 6 februari 2014   11 jaar oud
Formica truncorum. Stronkmier

De provincie Limburg verovert een opvallende plek in de Belgische mierenatlas. Die heeft ze verdiend: door haar grote diversiteit aan mierensoorten en door de intensiteit waarmee onder andere LIKONA, de Limburgse Koepel voor..


Lees verder 29 januari 2014   11 jaar oud
Een van de vele postzakken met muggen

Sinds de start van het Muggenradar-project zijn al meer dan 1500 muggen opgestuurd naar Wageningen University. Van de ingestuurde muggen is 55 procent daadwerkelijk een steekmug. Van alle steekmuggen is zo’n 60 procent de..


Lees verder 26 januari 2014   11 jaar oud

Als ‘Spin van het Jaar 2014’ is de driehoeksbaldakijnspin gekozen. Ons land kent vele, vaak erg kleine, soorten baldakijnspinnen. In heel Europa wordt het onderzoek aan deze Spin van het Jaar extra gestimuleerd. EIS-Nederland..


Lees verder 22 januari 2014   11 jaar oud
Europese honingbij met pollen

Er dreigt in Europa een flink tekort aan bijen voor de bestuiving van voedselgewassen. Dat blijkt uit onderzoek van een grote groep Europese wetenschappers, waaronder David Kleijn en Jeroen Scheper van Alterra en Wageningen..


Lees verder 13 januari 2014   11 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Onderzoekers van Wageningen University roepen het publiek op steekmuggen die in de winter actief zijn te vangen en naar hen op te sturen voor onderzoek. Het gaat mogelijk om een ‘tweelingzusje’ van de in Nederland welbekende..


Lees verder 11 januari 2014   11 jaar oud
Gewone aardhommel. Foto: M. Betley. GFDL licentie

De wereldwijde afname van bijen, hommels en andere bestuivers heeft grote consequenties voor de voedselzekerheid en het behoud van biodiversiteit. Wetenschappers van Wageningen University wijzen er in het gezaghebbende tijdschrift..


Lees verder 7 januari 2014   11 jaar oud
honingbijen overwinteren als kolonie door zichzelf, en vooral de koningin, warm te houden

We hadden van hen niets anders verwacht: bijen cocoonen in een nest. Ze overwinteren als volwassen bij of als rustlarve en soms spinnen ze zelfs een cocon om zich heen om zich extra te beschermen. En dan vertrekken ze, heerlijk..


Lees verder 2 januari 2014   11 jaar oud

Archief