Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 124 van 142 - 1419 Resultaten

Gewoon doorntje

Wie in het voorjaar in sloten, grachten en poelen op zoek gaat naar ongewervelden, kan daar wel eens een sprinkhaan in het water aantreffen, meer bepaald een soort Doornsprinkhaan. Misschien heb je medelijden met die arme beestjes..


Lees verder 11 mei 2012   13 jaar oud
ixodes arboricola

In België en Nederland leven een 15-tal inheemse tekensoorten. Een aantal hiervan zuigt bloed bij verschillende dieren (en ook mensen), maar de meeste teken beperken zich tot één specifieke soort of soortgroep (bv. egel,..


Lees verder 4 mei 2012   13 jaar oud
Roodzwarte dennencicade

De Roodzwarte dennencicade kwam oorspronkelijk alleen voor in het Middellandse Zeegebied. Maar door het warmer wordende klimaat, gedijt de soort nu ook in ons land. Regelmatig zorgt ze al voor een massale verbruining en..


Lees verder 30 april 2012   13 jaar oud
Mannetje van het vroegste gitje.

Wie in het vroege voorjaar wel eens in de Zuid-Limburgse bossen loopt kent de karakteristieke, licht knoflookachtige geur van daslook. De bladeren en wortelknolletjes van deze plant vormen het voedsel van twee zweefvliegen: het..


Lees verder 26 april 2012   13 jaar oud
Verwachting van Tekenactiviteit over 10 dagen.

Met het stijgen van de temperatuur de komende tien dagen zal de tekenactiviteit toenemen en in grote delen van het land een hoog tot zeer hoog niveau bereiken. Het hoogste niveau wordt het eerst bereikt in het zuidoosten van..


Lees verder 23 april 2012   13 jaar oud
Honingbij aan het bestuiven

De dagen worden langer en dat betekent dat de honingbijen druk bezig zijn met het opvoeden van hun broed, de jonge honingbijtjes. In februari begint dit al met zo’n honderd of zo jonge bijen, maar zodra de eerste bloemen gaan..


Lees verder 22 april 2012   13 jaar oud
Larven van de eikenprachtkever maken lange slingerende gangen onder de schors waardoor de boom doodgaat

Op Landgoed Scherpenzeel in Gelderland wordt de laatste jaren een steeds omvangrijkere eikensterfte waargenomen. Zowel in het bos als in de lanen staan honderden dode en kwijnende eiken. De sterfte vind plaats in een laaggelegen..


Lees verder 10 april 2012   13 jaar oud
Wilgengitje

Als in maart de lente aanbreekt, brengen bloeiende wilgen als eerste weer kleur in het landschap met hun gele of frisgroene katjes. Wilgen in bloei zijn echter niet alleen mooi, hun nectar en -stuifmeel is ook van levensbelang als..


Lees verder 5 april 2012   13 jaar oud
bijlsprietje

Zweefvliegen zijn goede indicatoren voor de ecologische toestand van natuur- en bosgebieden. Een driejarig zweefvliegenonderzoek in het Drongengoed-Maldegemveld bevestigde de ecologische waarde van het gebied dat een zeer hoge..


Lees verder 3 april 2012   13 jaar oud
Deel logo Tekenradar

Voordat mensen de natuur ingaan, kunnen ze vanaf nu op de website Tekenradar.nl kijken wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is..


Lees verder 28 maart 2012   13 jaar oud

Archief