Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 130 van 144 - 1432 Resultaten

De Bladpootwants verscheen voor het eerst in Europa in 1999. Sindsdien maakte ze een steile opmars in heel West-Europa. In België en Nederland werd dit opvallende insect in 2007 voor het eerst gezien, en nu reeds kan ze in grote..


Lees verder 26 september 2011   13 jaar oud
Forficula auricularia, gewone oorworm Creative commons licentie

Rond deze tijd van het jaar zijn de oorwormen volwassen. In tegenstelling tot wat hun naam impliceert, betekent dit niet dat ze nu op zoek gaan naar verse mensenoren. Voor deze kruipers met een grote tang op hun achterste is het..


Lees verder 24 september 2011   13 jaar oud
Het bewuste eerste exemplaar van de Bergsectorspin voor ons land (foto: Ludwig Jansen)

Tijdens een speurtocht naar fotogenieke spinnen in de buurt van het dorp Ovifat (prov. Luik) werd een spin gevonden die aanvankelijk voor een Venstersectorspin werd gehouden. Al gauw bleek het echter om een nieuwe soort voor..


Lees verder 19 september 2011   13 jaar oud
Klimopzijdebij en Stenoria analis

Geuren spelen niet allen in de mensenwereld een belangrijke rol, ook bijensoorten maken er volop gebruik van. Vooral bij het vinden van een geschikte partner communiceren bijenmannetjes en -vrouwtjes er duchtig op los door middel..


Lees verder 13 september 2011   13 jaar oud
Honingbij aan het bestuiven

Honingbijen kunnen veel meer dan bestuiven of honing maken. De nijvere beestjes zijn prima te gebruiken als milieu-monitor. Dat bewijst bijenonderzoeker Sjef van der Steen van Plant Research International, onderdeel van Wageningen..


Lees verder 10 september 2011   13 jaar oud
Duitse wesp

Dit jaar lag de overlast door wespen bijna veertig procent lager dan in het topjaar 2009. Na de zeer goede weersomstandigheden dit voorjaar kwamen relatief veel wespennesten tot ontwikkeling. De extreem natte zomer in combinatie..


Lees verder 10 september 2011   13 jaar oud
Grote spitskop in Lamorteau

De voorbije twee decennia werd ons land overspoeld door zuiderse soorten. Door een wijzigend klimaat kunnen warmteminnende vlinders, libellen, vogels, planten, ... zich almaar beter in België handhaven. En elk jaar komen er een..


Lees verder 9 september 2011   13 jaar oud
Schorzijdebij, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

In de nazomer bloeien aan de zuidkant van de kwelder van Schiermonnikoog velden paarse zeeaster. De bloeiende zeeasters trekken een zeldzaam insect aan: de schorzijdebij. Op mooie nazomerdagen is het rondom de bloemen een drukte..


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud
Vrouwelijke Kruisspin, een goed doorvoed exemplaar van een vorig najaar (foto: Leo Vaes)

Mensen die frequent in het veld vertoeven, hebben het al gemerkt. Veel 'najaars-spinnen' zijn kleiner dan in andere jaren. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de voortplanting...


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud
Beekschaatsenrijder

De Beekschaatsenrijder is een zeldzame en bedreigde oppervlaktewants die enkel voorkomt op beken en riviertjes met een goede water- en habitatkwaliteit. In de tweede helft van de vorige eeuw ging de soort er sterk op achteruit. Op..


Lees verder 6 september 2011   13 jaar oud

Archief