Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 133 van 144 - 1432 Resultaten

Als je een koeienvlaai van de Rode Geuzen wat beter bekijkt, zie je daar soms een merkwaardig kevertje in rondzwemmen. Dit op het oog zwarte kevertje rent razendsnel over de mest en duikt soms ineens onder, om op een andere plek..

Op 23 mei lanceerde een consortium onder leiding van Wageningen University de Splashteller. Het publiek werd opgeroepen om op www.splashteller.nl door te geven hoeveel dode insecten ze na een autorit op hun kentekenplaat..

Afgelopen zondag (26 juni) werden op verschillende plaatsen in Vlaanderen grote mieren gemeld. Het ging hier niet om exemplaren van de Gewone reuzenmier maar van bevruchte koninginnen van de Zwartbruine wegmier (Lasius niger)...

Eind juni werden op verschillende plaatsen massaal dode hommels onder bloeiende lindes teruggevonden. Het betrof steeds enkele tientallen tot honderden dieren die vaak nog even op de grond rondkropen voor ze de geest gaven. Vooral..

Gele weidemieren houden wortelbladluizen in hun ondergrondse nesten; de luizen voorzien de mieren van voedsel. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Kopenhagen ontdekten dat vier van deze..

De beste tijd om sprinkhanen te onderzoeken is van half juni tot eind september. De meeste dieren zijn dan volwassen; ze vallen op doordat ze geluid maken. Door het extreem droge en warme weer in het voorjaar hebben de jonkies..

In het Hemelvaartweekend ontdekte Mark van Veen tijdens een bezoek aan het Kapenglop op Schiermonnikoog een zeldzaam insect. Het ging om een soort wolzwever: Phthiria pulicaria...

De sterk stijgende trend in tekenbeten en Lymegevallen doet anders vermoeden, maar ook teken zijn kieskeurig. Op dit moment zitten we rond de piek van het tekenseizoen: áls er teken zitten grijpen ze nu graag de kans om hun..

Al een tiental jaar rukt de Boomkrekel op vanuit het zuiden. De laatste jaren wordt deze krekel op steeds meer plaatsen in België en Nederland waargenomen. De soort lijkt zich vooral in 2010 opvallend te hebben uitgebreid over de..

In mei werd voor het eerst sinds 1975 het bosdoorntje weer in Nederland waargenomen. Deze soort is overal in Noordwest-Europa sterk achteruitgegaan en stond in Nederland als uitgestorven op de rode lijst. Sinds 2000 zijn er 47..