Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 139 van 142 - 1419 Resultaten

Rond deze tijd zijn wespen op zoek naar zoetigheid en kunnen maar weinig mensen ze waarderen. Tot voor kort waren de wespen nog niet vervelend omdat ze de zoetigheid van de larven in het nest kregen. Als tegenprestatie moesten de..
Als gevolg van globalisering komen nieuwe soorten muggen en knutten makkelijker dan voorheen ons land binnen, bijvoorbeeld via importproducten. Zo wordt in Nederlandse kassen momenteel de ‘tijgermug’ wel eens gesignaleerd, een..

In het kader van het Natuurkalender tekenonderzoek van Wageningen Universiteit zijn op de 12 vaste vanglocaties in Nederland gedurende de maanden mei, juni en juli dit jaar in totaal ruim 5800 teken gevangen. In 2007 en 2008..

Ze zijn er weer: de wespen. Wij genieten op terrasjes van limonade, frisdrank en andere zoetigheid, en al dat zoet trekt ook wespen aan. Dit jaar zijn ze er eerder dan normaal, en het zijn er meer dan normaal...

Eens in de paar jaar is het weer zover, dan is plaatselijk het heidehaantje massaal aanwezig en komt de struikhei nauwelijks tot bloei. Ook dit jaar is het raak. Heeft dit ernstige gevolgen voor onze typische heidevlinders?..
Wespen die goed kunnen leren, hebben grotere hersenen dan langzaam lerende soortgenoten. Maar dat heeft wel een prijs: ze leven korter. Dat ontdekte wespentrainer dr. Michaël van den Berg van Wageningen Universiteit...

De laatste dagen is het volop zomer in Nederland. De terrassen worden bevolkt en mensen genieten van frisdrank, ijs en alcoholische dranken op terrassen en in tuinen. In 2007 en 2008 werden we rond deze tijd daarbij vergezeld door..
Tijdens deze mooie zomerdagen zijn bladeren van veel bomen en struiken bedekt met een glimmend en plakkerig laagje. Het gaat om het afscheidingsproduct van bladluizen. Bladluizen leven van het sap dat ze met hun zuigsnuit uit..
Nederland is weer een nieuw invasief plaaginsect rijker: de snuitkever Otiorhynchus meridionalis. Deze uit het Middellandse Zeegebied afkomstige kever werd gevonden in de binnentuin van een appartementencomplex in Maastricht, waar..

Tot en met 31 mei werden er dit jaar 368 tekenbeten doorgegeven aan de Natuurkalender; de meesten in april en mei. Dit is iets minder dan voorgaande jaren; wellicht doordat het het afgelopen voorjaar gemiddeld iets droger was dan..