Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 142 van 144 - 1432 Resultaten

zuidelijke boomsprinkhaan klein

Nog maar 15 jaar komt de zuidelijk boomsprinkhaan in ons land voor. Deze kleine sabelsprinkhaan komt van oorsprong uit het warme Italië en is momenteel in ons koude kikkerland de eitjes aan het afzetten...


Lees verder 24 november 2008   16 jaar oud
teek op stengel, creditline: Hans Smid / www.bugsinthepicture.com

Het inzetten van runderen in natuurgebieden vermindert de overlast door teken en zo ook het risico op de ziekte van Lyme. Dat komt doordat runderen de vegetatie, en daarmee ook de leefomgeving van bosmuizen en rosse woelmuizen,..


Lees verder 11 november 2008   16 jaar oud
Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje
Nina Fatouros, www.bugsinthepicture.com

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje wordt steeds vaker aangetroffen in Nederland. Eind 2002 kwam de kever via België en Duitsland ons land binnen. De soort trekt steeds verder naar het noorden. In 2004 stegen de aantallen..


Lees verder 3 november 2008   16 jaar oud
Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis). Foto: University of Illinois/James Appleby

De Plantenziektekundige Dienst van het Ministerie van LNV heeft dit jaar al twee keer de Aziatische boktor gevonden. Deze tor kan bijzonder schadelijk zijn voor bomen en struiken. Er wordt dan ook uit alle macht geprobeerd te..


Lees verder 31 juli 2008   16 jaar oud
Gewone aardhommel. Foto: M. Betley. GFDL licentie

Het gaat niet best met veel soorten hommels in Nederland, België en Engeland. Wat precies de oorzaak is, was tot nu toe moeilijk te zeggen. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum hebben nu via het stuifmeel..


Lees verder 30 juli 2008   16 jaar oud
Closeup Vliegend hert op eik, Reichswald. Foto: Robert Ketelaar, Natuurmonumenten

Alleen de naam al van dit dier spreekt tot de verbeelding, maar echt gefascineerd raak je pas als je het geluk hebt om een exemplaar van dit insect (want daarvan spreken we) tegen te komen. De komende weken bestaat daartoe een..


Lees verder 23 juli 2008   16 jaar oud
Wesp. GFDL-licentie

De eerste limonadewespen zijn al gemeld bij De Natuurkalender. Dit is vroeg in vergelijking met andere jaren. De Natuurkalender verwacht dat we door de zeer hoge temperaturen eerder dit jaar zo’n vier weken langer dan normaal last..


Lees verder 23 juli 2008   16 jaar oud
Gele Strontvlieg

Wie door weilanden en natuurgebieden wandelt komt ze regelmatig tegen: koeienvlaaien, paardenvijgen en schapenkeutels. Verse mest kan je in het voorbijgaan vaak herkennen door de wolk van vliegjes die er van opstijgt en die soms..


Lees verder 14 juli 2008   16 jaar oud

Regelmatig horen we het de laatste tijd in het nieuws, bijenvolken die massaal sterven. Veel meer dan vroeger. En niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het Ministerie van LNV heeft kort geleden onderzoek naar de oorzaken van..


Lees verder 14 juli 2008   16 jaar oud
TEek Frank Harteveld (één van de vangers van IVN
Goeree Overflakkee)transmissie microscoop

De Natuurkalender telt waar en wanneer mensen tekenbeten oplopen. Afgelopen weken steeg dit aantal enorm met een record van 80 meldingen tijdens de laatste week van mei. Maar wat is een tekenbeet eigenlijk? En waarom noem je het..


Lees verder 25 juni 2008   17 jaar oud

Archief