Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 31 van 142 - 1417 Resultaten

Gewone huissteekmug Culex pipiens

Van de in oktober ingestuurde steekmuggen was 71% een huissteekmug, 28% een wintersteekmug en 1% een malariamug. Maar 1,5% had bloed gedronken, beduidend minder dan de eerdere vangsten in de winter. Om beter zicht te krijgen op..


Lees verder 18 juli 2022   2 jaar oud
Eikenprocessierupsen gaan de grond in

De afname van het aantal eikenprocessierupsen sinds het piekjaar 2019 komt mogelijk mede doordat een deel van de rupsen in de grond in verlengde diapauze zit als rups of pop. Deze week kwamen uit grondnesten in potten opeens..


Lees verder 10 juli 2022   2 jaar oud
Gevangen teken in epje tijdens Tuintekentelling

De afgelopen weken hebben dertig tuintekentelteams verspreid over Nederland teken gevangen in hun tuin. Gemiddeld zijn er zestien teken per honderd vierkante meter gevangen. Opvallend is dat ook veelvuldig teken werden gevangen op..


Lees verder 9 juli 2022   2 jaar oud
Wesp op vlaai

De weersomstandigheden zijn dit jaar tot nu toe zeer gunstig voor wespen geweest. Zeer warm, droog en veel zon. Het lijkt erop dat veel wespenkoninginnen erin geslaagd zijn om een nest te vormen. Met veel meldingen bij..


Lees verder 5 juli 2022   2 jaar oud
Habitus vrouw emmermug

Zeven jaar na de ontdekking van de emmermug in 2011 leek de soort alweer uit Nederland verdwenen. Totdat in juli 2021 opnieuw larven van deze mug opdoken in een tuin in Alphen aan de Rijn en op een balkon in Nijmegen. Vooralsnog..


Lees verder 4 juli 2022   2 jaar oud
Uitgekweekt mannetje van Anastatus bifasciatus. De verlengde laatste drie segmenten van de antennen zijn specifiek voor de mannetjes

Het sluipwespje dat in 2021 is gevonden in de eitjes van de eikenprocessierups, is de bronswesp Anastatus bifasciatus. Deze natuurlijke vijand van de eikenprocessierups is voor het eerst in Nederland gevonden. De wespjes zijn..


Lees verder 30 juni 2022   2 jaar oud
Kardinaalmutsstippelmot

De eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Veel mensen weten inmiddels dat ze nesten maken. Het betekent echter niet dat als je rupsen tegenkomt die nesten maken, het automatisch eikenprocessierupsen..


Lees verder 27 juni 2022   2 jaar oud
grijze zandbij - primair

Vergrassing belemmert een soortenrijke heidefauna, want vooral op droge heide hebben veel soorten een lage vegetatie met open plekken nodig. Begrazing kan hiervoor zorgen, maar andere heidesoorten zijn juist kwetsbaar voor te veel..


Lees verder 23 juni 2022   2 jaar oud

Wie wel eens in een regenwoud geweest is, weet het: overal hoor je geluid. Zingende vogels, tjirpende insecten, een miereneter die over de grond scharrelt, een luiaard die op zijn gemak door de boom beweegt. Onderzoekers ontdekten..


Lees verder 10 juni 2022   2 jaar oud
Kennisspecial SoortenNL

Afgelopen weekend leverden ongeveer honderd jongeren in 24 uur tijd een serieuze bijdrage aan het 5000-soortenjaar in de Gelderse Poort. Dat deden ze in het kader van de Kennisspecial 'Soorten herkennen en beschermen',..


Lees verder 9 juni 2022   2 jaar oud

Archief