Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 42 van 142 - 1417 Resultaten

De eerste bomen van het project Birds, Bees & Business zitten in de grond! Ze zijn vanaf begin dit jaar door de vrouwen uit Burkina Faso geplant. Daarmee is de herbebossing van het verdroogde Sheagebied in de Sahel echt begonnen...

Sprinkhanen worden niet gestandaardiseerd gemonitord in Nederland. Sinds enkele jaren kunnen wel jaarlijkse trends berekend worden op basis van losse waarnemingen. Dit gebeurt met zogenaamde occupancy-modellen. Hierdoor komen..

Per abuis is er in Nederland een nieuwe soort ontdekt: de kruisdistelgalmug. De naam zegt het al, het dier leeft in harmonie met de kruisdistel. De ontdekking werd gedaan door Niels Eimers, ecoloog bij Bureau Natuurbalans...

Tussen 2015 en 2020 hebben onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center de lokale mierensoortenlijsten voor Caribisch Nederland bijgewerkt. Er is een groot aantal nieuwe soorten gedocumenteerd, waaronder 40 nieuwe soorten op..

Sluipwespen parasiteren bij andere insecten, vooral larven van vlinders en kevers. Ze spelen een essentiële rol in de natuur, maar ze zijn nog slecht onderzocht. Onlangs werd een deel van de familie Ichneumonidae kritisch..
Het is een zeldzame verschijning in Nederland: de grote vuurvlinder. Als je ‘m ziet, heb je wel meteen door dat dit wat bijzonders is, met die prachtige oranje kleur waaraan hij zijn naam dankt. In Overijssel zijn we zo gelukkig..

De JNM - Jongeren in de Natuur trekt al 75 jaar lang bijna elk weekend de natuur in met diverse kampen en excursies. Maar in dit jubileumjaar krijgen deze ‘nieuwe natuur’ en stadsnatuur voor het eerst echt de aandacht. Dit jaar..

Op 29 juni ontdekte Gert Huijzers in Willinks Weust Heksenbos te Winterswijk een nest van de dikbekbehangersbij in de stengel van een kale jonker. Het nest van deze zeer zeldzame bijensoort was nog niet eerder in Nederland..

In 2020 ging een grootschalig onderzoek naar steekmuggen en door steekmuggen overdraagbare virussen van start. Binnen dit onderzoek werd ook informatie verzameld over overlast door steekmuggen. Dit onderzoek krijgt in 2021..

De Aziatische hoornaar wordt nog niet zo vaak gespot in Nederland, maar het aantal keren dat deze invasieve exoot wordt gezien, neemt geleidelijk toe. Zijn aanwezigheid kan negatieve gevolgen hebben voor de biodiversiteit...