Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 91 van 142 - 1417 Resultaten

Culiseta bergrothi steekmug

Tijdens een Europese studie naar diversiteit en dynamiek van steekmuggen, werd in Nederland een nieuwe soort steekmug aangetroffen. De vondst van de Culiseta bergrothi mug brengt het totaal aantal bekende steekmuggen voor..


Lees verder 14 november 2016   8 jaar oud
Cicindela hybrida. Basterdzandloopkever

In 2013 is in de duinen van Zuid-Kennemerland de Zandpoort aangelegd. Deze natuurbrug over de weg naar Zandvoort blijkt nu, een paar jaar later al interessant voor een groot aantal, soms zeldzame loopkevers. In 2017 worden nog..


Lees verder 14 november 2016   8 jaar oud
Mier

De mier rukt op naar de vierde plaats, 1 op de 3 tuinen heeft vrijwel alle groepen bodemdieren ‘in huis’ en die dieren waren minder makkelijk te vinden dan in 2015. Waarschijnlijk het gevolg van de zeer droge en warme nazomer. Dat..


Lees verder 9 november 2016   8 jaar oud
Groot wespennest op zolder

De afgelopen dagen waren er nog volop wespen te zien en werden er nog nesten vol met larven waargenomen. Dit is bijzonder voor eind oktober en begin november. Wij gaan er altijd van uit dat van ‘onze’ wespen alleen de koningin..


Lees verder 5 november 2016   8 jaar oud
Malvawants

In oktober 2016 is de Malvawants voor het eerst in Nederland aangetroffen. De soort heeft zich door de warme zomers vanuit Frankrijk naar Nederland uitgebreid. Ze leeft op lindebomen en zal waarschijnlijk in de komende jaren op..


Lees verder 3 november 2016   8 jaar oud

De muurhooiwagen was een zeer algemene soort in ons land. Door de komst van een zuidelijke nieuwkomer, de rode hooiwagen, kreeg hij echter te maken met een geduchte concurrent. De muurhooiwagen is daardoor weggevaagd uit grote..


Lees verder 24 oktober 2016   8 jaar oud
Teken vangen Roel Bron De Natuurkalender

Uit een langjarig onderzoek aan teken in Nederland blijkt dat het aantal nimfen is toegenomen, met een record aantal in 2015. De trends in de tijd variëren echter lokaal, afhankelijk van omgevingsfactoren. Op alle locaties zijn..


Lees verder 21 oktober 2016   8 jaar oud
Behaarde bosmieren

Rode bosmieren zijn de bouwers van de welbekende koepelnesten. Deze nesten kunnen decennialang op dezelfde plek voorkomen en vele honderdduizenden mieren herbergen. De mieren en hun nesten zijn tot nu toe beschermd door de Flora-..


Lees verder 17 oktober 2016   8 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

Een studententeam van Wageningen University voert een onderzoek uit voor Nature Today. Het doel is te onderzoeken hoe recreanten natuur en natuurapps gebruiken en beleven. Het team kijkt onder andere welke behoefte er nog is aan..


Lees verder 7 oktober 2016   8 jaar oud
miljoenpoot

Van 1 tot en met 10 oktober is het tijd voor de Bodemdierendagen! Bodemdieren zijn erg belangrijk voor een gezonde bodem en dus voor ons, maar een steeds groter deel van Nederland is dorp of stad. Hoe gaat het daar met dat..


Lees verder 3 oktober 2016   8 jaar oud

Archief