Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 93 van 142 - 1417 Resultaten

Uit de eerste twee maanden van muggenoverlastmeldingen via Muggenradar.nl komt naar voren dat deze zomer de zuidelijke helft van het land beduidend meer muggenoverlast heeft ervaren dan de noordelijke helft. Ook werd in het zuiden..

Een fruitvlieg kan in minder dan een honderdste van een seconde van vliegrichting veranderen. Maar hoe doet hij dat? In de laatste twee decennia is er veel kennis ontwikkeld over hoe vliegende fruitvliegen in de lucht blijven, en..

Tot 1933 werd er tien keer een staartblauwtje in Nederland gezien, maar daarna duurde het bijna tachtig jaar voor het weer eens raak was. In 2011 kwam de eerste waarneming van dit piepkleine blauwe vlindertje. Ook dit jaar werden..

Vorig jaar werd de invasieve walnootboorvlieg voor het eerst uit Nederland gemeld. Het betroffen toen meldingen van aangetaste walnoten in Helden (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) en later uit Valkenswaard. Allemaal in een..
In de buurt van berkenbomen kan er aankomende week overlast ontstaan van de berkenwants met de naam berkensmalsnuit. Het aantal wantsen dat momenteel per katje wordt aangetroffen is op diverse plaatsen vergelijkbaar met 2014 toen..

Uit een rondgang langs wespenbestrijdingsdiensten in heel Nederland blijkt dat vooral in het zuiden en oosten van het land het aantal meldingen van wespennesten tussen de 30 en 75 procent minder is dan normaal. De zware buien eind..

Tijdens een onderzoek naar de fauna van dood hout in de provincie Noord-Brabant is de gladde slankmier gevonden op Landgoed Valkenhorst. Deze mier is zeer zeldzaam in ons land en laat de waarde van dood hout voor fauna zien...

De amazonemier is een slaafhoudende soort die andere mierensoorten gebruikt om het werk voor de kolonie te doen. Vroeger had de amazonemier een ruime verspreiding in de zuidelijke helft van ons land, al was ze altijd zeldzaam. Op..

Nu de lindebomen bloeien is het mogelijk dat er onder de bomen een groot aantal dode hommels. De massale sterfte is een jaarlijks terugkerend en eeuwenoud verschijnsel. De hommels komen om van de honger. De lindebomen waar sterfte..

De Brede geelgerande waterroofkever is voor het tiende jaar op rij in Nederland waargenomen en het predicaat ‘uitgestorven’ kan worden geschrapt. Het is de grootste, strengst beschermde waterroofkever van Europa. Onderzoek toont..