Natuurberichten
Categorie: Insecten
Pagina 93 van 144 - 1432 Resultaten

De muurhooiwagen was een zeer algemene soort in ons land. Door de komst van een zuidelijke nieuwkomer, de rode hooiwagen, kreeg hij echter te maken met een geduchte concurrent. De muurhooiwagen is daardoor weggevaagd uit grote..

Uit een langjarig onderzoek aan teken in Nederland blijkt dat het aantal nimfen is toegenomen, met een record aantal in 2015. De trends in de tijd variëren echter lokaal, afhankelijk van omgevingsfactoren. Op alle locaties zijn..

Rode bosmieren zijn de bouwers van de welbekende koepelnesten. Deze nesten kunnen decennialang op dezelfde plek voorkomen en vele honderdduizenden mieren herbergen. De mieren en hun nesten zijn tot nu toe beschermd door de Flora-..

Een studententeam van Wageningen University voert een onderzoek uit voor Nature Today. Het doel is te onderzoeken hoe recreanten natuur en natuurapps gebruiken en beleven. Het team kijkt onder andere welke behoefte er nog is aan..

Van 1 tot en met 10 oktober is het tijd voor de Bodemdierendagen! Bodemdieren zijn erg belangrijk voor een gezonde bodem en dus voor ons, maar een steeds groter deel van Nederland is dorp of stad. Hoe gaat het daar met dat..

Tijdens de 1000-soortendag op 17 en 18 september werd een nieuwe populatie van de zandhommel ontdekt op de Korendijkse slikken. Deze bedreigde zandhommel kwam vroeger verspreid over heel Nederland voor, maar is in de tweede helft..
De suzuki-fruitvlieg blijkt inmiddels op grote schaal vruchten in de natuur aan te tasten. De afgelopen zeer warme periode stimuleerde de verdere uitbreiding van deze schadelijke fruitvlieg. Doordat de vruchten van soorten als..

Het wordt herfst. De laatste zwaluw is gevlogen en weldra klinkt de ijle roep van de koperwiek. Voor insectenliefhebbers is het seizoen voorbij. Hoewel? Wat loopt daar zo snel over dat blaadje? Een klein vliegje met prachtige..

Grauwe Kiekendieven moeten aan het einde van hun overwintering in de Sahel harder werken om aan voedsel te komen. Onderzoekers van Werkgroep Grauwe Kiekendief en de Rijksuniversiteit Groningen beschrijven in een wetenschappelijke..
De afgelopen weken worden met regelmaat blauwvleugelsprinkhanen gezien in de Millingerwaard en op de Vlietberg in de Gelderse Poort. De fraaie zeldzame sprinkhanen leven er in een schrale begroeiing die deels opengehouden wordt..