Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 97 van 144 - 1432 Resultaten

Fotocollage Natuurkalender

Het fenologisch waarnemingsnetwerk De Natuurkalender is vanaf 3 mei 2016 onderdeel van de website NatureToday.com. We nodigen iedereen uit om waarnemingen van eerstelingen in de natuur door te geven. Alle gedigitaliseerde..


Lees verder 3 mei 2016   9 jaar oud
Potval op Reijerscamp, met Carabus problematicus

In 2003 werd het voormalige landbouwgebied De Reijerscamp een natuurontwikkelingsgebied. In de periode 2006-2014 werden de loopkevers van het gebied bemonsterd. Hieruit kwam vooral naar voren dat tijdelijke, open pioniersituaties..


Lees verder 2 mei 2016   9 jaar oud
wilde bij

Insecten zoals bijen, zweefvliegen en vlinders zijn belangrijk voor bestuiving van wilde planten en landbouwgewassen. Daarom is het belangrijk te begrijpen hoe bestuivende insecten worden beïnvloed door klimaatverandering en..


Lees verder 28 april 2016   9 jaar oud
Honingbijen tijdens de vlucht

Sinds jaren is de wintersterfte onder bijenvolken niet zo laag geweest als afgelopen winter. In 2011 schommelde de uitval nog rond de 20%, afgelopen twee jaar kwam het uit onder de 10% en dit jaar is het dus 6,5%. De wintersterfte..


Lees verder 21 april 2016   9 jaar oud
Tekenbeet

Volgens Tekenradar.nl neemt de tekenactiviteit weer sterk toe. Veel mensen vergeten zichzelf na een bezoek aan het groen echter te controleren op tekenbeten. Ze lopen daarmee onnodig een groter risico op het krijgen van de ziekte..


Lees verder 17 april 2016   9 jaar oud
Uiting van de ziekte van Lyme door middel van een rode ring of een rode vlek

De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke ‘rode ring’, maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo’n egaal gekleurde..


Lees verder 11 april 2016   9 jaar oud

Akkerranden met bloeiende kruiden, grassen en zomergranen worden sinds de jaren ‘90 ingezet om biodiversiteitsverlies in akkerbouwgebieden tegen te gaan. Met name wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk doen onderzoek naar de..


Lees verder 4 april 2016   9 jaar oud
Larve vermiljoenkever

Voor de strikt beschermde vermiljoenkever is de afgelopen jaren gezocht naar een monitoringsmethode waarbij zijn leefgebied (schors van recent gestorven bomen) zo min mogelijk beschadigd hoeft te worden. Met succes...


Lees verder 4 april 2016   9 jaar oud
Zandsteekmier met uitgebreide schimmelinfectie

Nu de winter voorbij is worden de eerste mieren weer actief. In Zuid-Limburg hebben steekmieren last van een zeldzame schimmelparasiet, vooral na de winter, na een lange periode van dicht op elkaar leven in het nest...


Lees verder 21 maart 2016   9 jaar oud
Krokusjes volle bloei

Na de extreem vroege start van de voorlente door de warmste december ooit leek de afgelopen weken de ontwikkeling van de lente vrijwel stil te staan. Narcissen en krokusjes bloeien daardoor extreem lang. De voorsprong in de natuur..


Lees verder 20 maart 2016   9 jaar oud

Archief