Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 34 van 83 - 828 Resultaten

Dit jaar was het tot en met augustus redelijk gunstig weer voor paddenstoelen. De afgelopen twee weken bepaalden wolkbreuken het weertype. Veel paddenstoelen hebben vocht nodig voor hun ontwikkeling, maar een teveel aan vocht is..


Lees verder 20 september 2017   7 jaar oud

De laatste drie jaar neemt het aantal waarnemingen van de Valse teervlekkenzwam hand over hand toe. Pas vijf jaar geleden werd deze kleurrijke houtzwam voor het eerst in Nederland vastgesteld. Dit was tijdens een binnenlandse..


Lees verder 13 september 2017   7 jaar oud

Het NEM-meetnet bospaddenstoelen is aangepast zodat het beter aansluit bij de overige paddenstoelenmeetnetten. De belangrijkste wijziging in de telmethodiek is dat het vaste proefvlak is vervangen door een kilometerhok. Door de..


Lees verder 6 september 2017   7 jaar oud

Na een sterke teruggang in de jaren zeventig en tachtig als gevolg van zeer hoge stikstofdeposities, nemen de ectomycorrhiza-paddenstoelen sinds het midden van de jaren negentig weer toe. De belangrijkste oorzaak hiervan is de..


Lees verder 30 augustus 2017   7 jaar oud
Compostcollybia's

Afgelopen vrijdag werden er op twee verschillende locaties langs een fietspad in de duinen bij Bergen (NH) Compostcollybia's aangetroffen. De Compostcollybia is een exoot die voor het eerst in 1992 in Nederland werd gevonden. Het..


Lees verder 23 augustus 2017   7 jaar oud
Essentaksterfte, fraxinus excelsior laanbeplanting, rijbeplanting, es

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) adviseren terughoudendheid bij het kappen en snoeien van essen die zijn aangetast door essentaksterfte. Vooral oudere bomen kunnen vaak nog meerdere jaren overleven als ze..


Lees verder 18 augustus 2017   7 jaar oud
Bronskleurig eekhoorntjesbrood

De afgelopen week circuleerden er geruchten dat er mooie eekhoorntjesbroden worden gevonden. Voor een aantal NMV-leden een reden temeer om dit eens te controleren. De afgelopen dagen werden lanen onderzocht met een reputatie als..


Lees verder 16 augustus 2017   7 jaar oud

De afgelopen dagen werden verschillende lanen en bermen van bospaden onderzocht op het voorkomen van paddenstoelen. In de berm van de Verbrande Panweg in de duinen van Bergen (NH) werd de aandacht getrokken door een paar grote..


Lees verder 9 augustus 2017   7 jaar oud

De bekendste plaatjeszwam van Nederland is ongetwijfeld de Grote parasolzwam. Onder invloed van de zomerse regenbuien van de afgelopen week kwamen er veel Grote parasolzwammen in de duingraslanden tevoorschijn. Ze worden ook wel..


Lees verder 2 augustus 2017   7 jaar oud

Het weer van de afgelopen twee zomerse weken is grillig verlopen. De plaatselijke wolkbreuken, soms vergezeld van onweer en stevige hagelbuien, hebben gezorgd voor een zeer lokale paddenstoelenweelde. Met name in de..


Lees verder 26 juli 2017   7 jaar oud

Archief