Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 56 van 84 - 833 Resultaten

Glimmerige voorjaarssatijnzwam

In zachte winters als deze kan al in januari de Glimmerige voorjaarssatijnzwam worden gevonden. Echter, wie vindt hem nog? De soort is de laatste jaren maar op een handjevol plaatsen in Nederland gevonden en ook in Europa is hij..


Lees verder 26 februari 2014   11 jaar oud
Kastanjeboleet

Recent is de nieuwe standaardlijst voor paddenstoelen gepresenteerd. In dit boek zijn alle op dit moment uit Nederland bekende en door de NMV geaccepteerde paddenstoelsoorten opgenomen met hun moderne naam en bijbehorende..


Lees verder 19 februari 2014   11 jaar oud

Afgelopen week is op een buitenplaats van Natuurmonumenten een uiterst zeldzame paddenstoel gevonden: het Kleverig lindenbekertje. Te midden van de blauwe reigerkolonie op buitenplaats Gooilust trof Fred van Klaveren,..


Lees verder 12 februari 2014   11 jaar oud
Zilverige satijnzwam. Entoloma saundersii

In het Streekbos in West-Friesland kwamen in januari een aantal forse paddenstoelen uit de vette klei tevoorschijn. Een opmerkzame wandelaar consulteerde een lid van de Mycologische Vereniging. Deze kwam tot de conclusie dat het..


Lees verder 5 februari 2014   11 jaar oud
Waaiertje

Tijdens een bezoek aan de Groene voet in Alkmaar werd op een op de grond liggend paaltje langs een pad het Waaiertje aangetroffen. Niets bijzonders eigenlijk, want het Waaiertje is in Nederland een algemeen voorkomende soort. Toch..


Lees verder 29 januari 2014   11 jaar oud
Appelrussula

Paddenstoelen krijgen weinig aandacht in het natuurbeleid. In Europees opzicht bungelt Nederland ergens onderin de middenmoot van het paddenstoelenbeheer. Daar kan nu verandering in komen dankzij ‘Paddenstoelen in het..


Lees verder 22 januari 2014   11 jaar oud
Winterdonsvoetje

Tijdens een zoektocht naar echte winterpaddenstoelen werden zwavelkopjes, donsvoetjes, bekerzwammen, inktzwammen en zelfs een knolamaniet gevonden. Deze paddenstoelen horen normaal gesproken thuis in de herfst, maar worden..


Lees verder 22 januari 2014   11 jaar oud
Dakloze huiszwam  detail vruchtlichaam

Bij het woord huiszwam wordt vaak alarmerend gereageerd. Er wordt direct gedacht aan problemen met zwammen en vocht in huis. De Echte huiszwam komt voor in slecht onderhouden gebouwen en kan voor aanzienlijke schade zorgen op..


Lees verder 21 januari 2014   11 jaar oud
Geastrum saccatum. Viltige aardster

In het Noord-Hollands duinreservaat zijn de zeer zeldzame Viltige aardster en Grote vlierslippige aardster gevonden. Ze zijn beide landelijk maar van enkele groeiplaatsen bekend. De laatste tijd zijn op deze plek veel..


Lees verder 15 januari 2014   11 jaar oud
Gewoon fluweelpootje

Zonder meer mag gezegd worden dat de belangrijkste nieuwe inzichten die we de voorbije decennia over paddenstoelen opdeden enkel tot stand gekomen zijn dankzij moleculair onderzoek. Moleculaire technieken leidden ons naar het..


Lees verder 15 januari 2014   11 jaar oud

Archief