Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 67 van 84 - 832 Resultaten

Vingerhoedje

De meeste mensen associëren de herfst met het verschijnen van paddenstoelen, maar niets is minder waar, want ook het voorjaar kent zijn eigen soorten. Het park rond recreatieplas “Het Geestmerambacht” bestaat uit kalkrijke klei,..


Lees verder 2 mei 2012   13 jaar oud
Entoloma aprile

Onder het uitlopend groen van Meidoorn, Sleedoorn en Iep zijn op dit moment een aantal soorten satijnzwammen te vinden. Echte voorjaarspaddenstoelen die zoals zoveel zwammen wel moeilijk te onderscheiden zijn...


Lees verder 25 april 2012   13 jaar oud
Meidoornrotkelkje

Het Meidoornrotkelkje, een in Nederland zeldzaam paddenstoeltje uit het geslacht Monilinia, laat een bij paddenstoelen zeldzame vorm van mimicry zien. Het Meidoornrotkelkje zorgt ervoor dat bladeren van de Meidoorn op bloemen..


Lees verder 18 april 2012   13 jaar oud
Anemonenbekerzwam

Bosanemonen, speenkruid, sleutelbloemen, ... In de nattere bossen is de uitbundige bloei van de voorjaarsflora weer losgebroken. Minder opvallend zijn de paddenstoelen die aan deze voorjaarsbloeiers gebonden zijn. Zowat elke..


Lees verder 16 april 2012   13 jaar oud
Anemonebekerzwam

De Anemonebekerzwam, normaal bekend als parasiet van de Bosanemoon, is in Zeeland gevonden op Speenkruid. Deze paddenstoel is zeldzaam in Nederland, en er zijn nog geen Zeeuwse waarnemingen aan de Verspreidingsatlas bekend...


Lees verder 12 april 2012   13 jaar oud
Gagelmummiekelkje

Achter Denekamp is de eerste vindplaats in Overijssel ontdekt van het zeer zelden gevonden Gagelmummiekelkje. Deze superspecialist leeft op overjarige mannelijke katjes van de Wilde gagel...


Lees verder 5 april 2012   13 jaar oud
Oranje Schijnoesterzwam

Opnieuw is in Nederland de Oranje oesterzwam gevonden. Ditmaal in Gelderland. Deze ook in de ons omringende landen zeer zelden geziene paddenstoel, werd pas in 2007 voor het eerst in ons land gevonden. Sindsdien zijn de vondsten..


Lees verder 28 maart 2012   13 jaar oud
Pruikzwam

Door samenwerking van de firma Eijkelboom uit Apeldoorn en het landgoed Tongeren te Epe is de beukenstam waar al enige jaren de zeldzame Pruikzwam op groeit van de houtkachel gered en verplaatst naar een plekje op het landgoed..


Lees verder 21 maart 2012   13 jaar oud
Peperbus

Vorige week is aan de Walcherse zuidwestkust een nieuwe vindplaats ontdekt van de internationaal als zeldzaam te boek staande Peperbus. Deze paddenstoel heeft kalkrijk zand nodig en wordt in Nederland in de duinen gevonden...


Lees verder 14 maart 2012   13 jaar oud
vierslippige aardster

Net voordat de brullende zaagmachines een waardevol sparrenbos bereikten, kon de kap ervan voorkomen worden...


Lees verder 7 maart 2012   13 jaar oud

Archief