Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 166 van 205 - 2047 Resultaten

hazelaar - vrouwelijke bloem

De Hazelaars staan in bloei. Daar berichtten we al eerder over. Miljarden stuifmeelkorrels zweven door de lucht. De mannelijke katjes die ze produceren blijven niet onopgemerkt. De frisse gele trossen aan de nog kale bomen trekken..


Lees verder 7 februari 2011   14 jaar oud
Ruig haarmos met rode sporenkapsels

Zandverstuivingen en heidegebieden worden in de wintermaanden opgevrolijkt door 'bloeiend' mos. Mossen hebben, in tegenstelling tot vaatplanten, geen bloeiwijzen. Ze verspreiden zich met sporen in plaats van met zaden. Deze sporen..


Lees verder 4 februari 2011   14 jaar oud
wortelstok Gele plomp

Even leek het er opnieuw in te zitten: schaatsen op natuurijs. Want ‘Als het kan, dan moet het’, zoals een tv-documentaire over schaatskoorts deze week treffend aangaf. Nu zit het er dus even niet in, maar wie eerder wel het ijs..


Lees verder 3 februari 2011   14 jaar oud
Rond wintergroen, voor thumbnail

Wintergroen. De naam verbindt deze soort aan dit jaargetijde, maar wie haar in bloei wil zien moet in de zomer op pad. Toch is wintergroen met enige kennis van zaken ook in de winter waar te nemen. Door het blad. Dat blijft zoals..


Lees verder 31 januari 2011   14 jaar oud
De Kerf (Schoorl)

Eind 1997 werd in de duinen bij Schoorl door Rijkswaterstaat ‘De Kerf’ gecreëerd: een een bres in de zeereep naar de achtergelegen duinvallei, waardoor een ‘slufter’ ontstond. Een uniek experiment aan de Hollandse kust, na..


Lees verder 27 januari 2011   14 jaar oud
Hazelaar

Na de vorstperiode liepen de afgelopen week de temperaturen flink op. De dagtemperaturen lagen ruim boven het langjarig gemiddelde. De natuur ontwaakte uit haar winterslaap. Voor even althans. De Hazelaar nam er genoegen mee en..


Lees verder 24 januari 2011   14 jaar oud
klit bij hoogwater

Smeltende sneeuw en veel regen hebben de rivieren de afgelopen twee weken flink doen stijgen. Door het hoge waterpeil traden rivieren buiten hun oevers en staan uiterwaarden onder water. Omwonenden moeten daarmee leren leven. Zo..


Lees verder 21 januari 2011   14 jaar oud
Zwarte els volle bloei Alnus glutinosa Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

De afgelopen dagen is er op verschillende plaatsen in Nederland onrust ontstaan omdat mensen een gelige aanslag aantroffen op hun auto. Met de problemen rond Moerdijk nog in het achterhoofd dacht men aan gif. Politie en brandweer..


Lees verder 17 januari 2011   14 jaar oud
Dwergkroos (Lemna minuta)

Bij Natuurbericht.nl kwamen de afgelopen maand veel bijzondere vondsten uit het afgelopen jaar in beeld. Maar ook waarnemingen van meer algemene soorten brengen soms opmerkelijke ontwikkelingen aan het licht. Zo vestigde een set..


Lees verder 17 januari 2011   14 jaar oud
Gele kornoelje, bloem, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Nu de temperaturen weer ruim boven het vriespunt uitkomen, komt de natuur gelijk weer een beetje tot leven. De eerste sneeuwklokjes zijn alweer gemeld bij De Natuurkalender en het is niet lang meer wachten op de eerste bloemen van..


Lees verder 16 januari 2011   14 jaar oud

Archief