Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 82 van 205 - 2048 Resultaten

vogelakker texel - Primair

Vandaag verscheen het Living Planet Report ‘Natuur en landbouw verbonden’. Daaruit blijkt dat populaties van wilde diersoorten in agrarisch gebied zijn afgenomen met 50%. Toch kan in agrarisch gebied veel gedaan worden om natuur..


Lees verder 6 februari 2020   5 jaar oud
Oranje wimpermos

Oranje wimpermos, een stikstofminnend korstmos dat op takken van struiken in warme gebieden groeit, werd de afgelopen jaren steeds noordelijker gevonden in Europa. Nu is Nederland aan de beurt. Alleen in 1843 was er één eerdere..


Lees verder 31 januari 2020   5 jaar oud
Slanke sleutelbloem in Beek bij Nijmegen

Ondanks de vele inspanningen om de Nederlandse bossen te herstellen, keren vele kenmerkende bossoorten niet terug. Om de terugkeer van (zeldzame) bosplanten mogelijk te maken, werken Bosgroep Zuid Nederland, Unie van Bosgroepen en..


Lees verder 28 januari 2020   5 jaar oud

Heukels’ 'Flora van Nederland', ook wel bekend als 'de Heukels', is misschien wel de bekendste Nederlandse veldgids om planten mee te determineren. Na vijftien jaar krijgt dit standaardwerk een nieuwe editie. Op 13 februari wordt..


Lees verder 25 januari 2020   5 jaar oud
Paardenbloem met rijp

FLORON en Tuintelling.nl organiseerden de Eindejaars Plantenjacht voor de zesde keer op rij. Plantenliefhebbers gingen tussen Eerste Kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. In totaal vonden zij 571 wilde of..


Lees verder 10 januari 2020   5 jaar oud
eipakket eikenprocessierups na winter

De warme winter tot nu toe roept bij veel mensen de vraag op wat de gevolgen zijn voor de eikenprocessierups. Vooral de temperatuur in maart en in mindere mate februari bepaalt wanneer de eikenprocessierupsen uit hun ei komen...


Lees verder 10 januari 2020   5 jaar oud
Eikenprocessierups

Anderhalf miljoen mensen kwamen in 2019 op Nature Today, een record. De eikenprocessierups was veruit het populairste onderwerp in 2019. De helft van de 25 meest gelezen berichten ging over de eikenprocessierups. Ook de paling,..


Lees verder 5 januari 2020   5 jaar oud
Berijpt e boterbloem

FLORON organiseert voor de zesde maal de Eindejaars Plantenjacht. Elke plantenliefhebber kan tussen Eerste Kerstdag en 3 januari waarnemingen van bloeiende planten doorgeven aan FLORON. In de winter wordt er maar weinig gekeken..


Lees verder 25 december 2019   5 jaar oud
20191219 Els bloei

Door het zeer zachte decemberweer komen de eerste hazelaars en elzen nu al in bloei. Omdat het voorlopig zacht blijft, moeten mensen die gevoelig zijn voor pollen van deze soorten rekening houden met hooikoortsklachten. Dat melden..


Lees verder 21 december 2019   5 jaar oud
Petra lead

Als er een gilde van plantendeskundigen zou bestaan, had Petra van der Wiel daarin vast en zeker een vooraanstaande positie. De Roosendaalse kent duizenden soorten. In de zomermaanden gaat ze vrijwel iedere dag op pad om in..


Lees verder 16 december 2019   5 jaar oud

Archief