Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 110 van 128 - 1274 Resultaten

Grijze zeehond

Recent presenteerde Jan Haelters, marien bioloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), tijdens een symposium te Amsterdam het resultaat van het onderzoek op twee Bruinvissen die in september 2011..


Lees verder 19 november 2012   12 jaar oud
voor eenmalig gebruik

“Welke paddenstoel groeit er op het strand? Nog nooit gezien”, twitterde een strandwandelaar naar Ecomare. Paddenstoelen kennen de meeste mensen van sprookjesachtige bossen, waar het vochtig en lekker luw en warm is. Dat ze ook op..


Lees verder 13 november 2012   12 jaar oud
Oprolkreeft in Oosterschelde

Sinds 1998 zijn Oprolkreeftjes bezig met een indrukwekkende opmars in de Oosterschelde. Toen kon je nog wel eens één exemplaar per flink aantal duiken aantreffen. Geleidelijk aan werden ze steeds algemener en kon je ze bijna..


Lees verder 11 november 2012   12 jaar oud
jonge grijze zeehond, www.zoogdiervereniging.nl

Onlangs werd op het Texelse strand een jonge grijze zeehond gevonden. Dit is erg vroeg: Nederlandse grijze zeehonden worden normaalgesproken in de winter geboren. Toch lag ze er echt. De dierverzorgers ontdekten al snel hoe dat..


Lees verder 7 november 2012   12 jaar oud
Bispira volutacornis waaierkokerworm

Recent werd op het wrak van een onbekende kustvaarder in het zuidelijke deel van de Nederlandse Noordzee een nieuwe waaierkokerworm gevonden. Het gaat om Bispira volutacornis, een soort die tot nu toe bekend was van de Franse..


Lees verder 5 november 2012   12 jaar oud
Artist's impression van hoe de brakwaterrivier bij Kornwerderzand er ongeveer uit zou komen te zien

Een getijdenrivier van tenminste zes kilometer lang is ideaal voor trekvissen die van de Waddenzee naar het IJsselmeer willen reizen. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie in het kader van het project De Nieuwe Afsluitdijk dat..


Lees verder 30 oktober 2012   12 jaar oud
Broodsponzen aangespoeld op strand
eenmalig gebruik

Vreemd gevormde klompen met opvallende herfstkleuren van grijzig beige tot oranjegeel. Er lagen er dit weekend heel wat op het waddenstrandje bij Dijkmanshuizen op Texel. Het bleken grote brokken broodspons. De straffe oostenwind..


Lees verder 30 oktober 2012   12 jaar oud
Harlekijnslak met melanisme, Oosterschelde, 2012

Steeds vaker worden in de Oosterschelde Harlekijnslakken aangetroffen met zwarte pigmentvlekken. De basis kleur van deze opvallend fraaie zeenaaktslak is wit met gele pigmentvlekken. Vooral dit jaar zijn een toenemend aantal..


Lees verder 29 oktober 2012   12 jaar oud
Yoda

In de achttiende eeuw is Linnaeus ermee begonnen: het benoemen van planten, dieren en zwammen met een tweeledige naam. Een systeem dat goed werkt en nog altijd standhoudt. Parus major (letterlijk: grote mees) is bv. de universele,..


Lees verder 21 oktober 2012   12 jaar oud
Haringhaai

De Haringhaai, ooit nog een veel voorkomende soort in onze Noordzee, staat op de rand van uitsterven. In 2010 vaardige Europa een volledig vangstverbod uit, maar landen die geen lid zijn van de Europese Unie (zoals Noorwegen),..


Lees verder 16 oktober 2012   12 jaar oud

Archief