Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 19 van 128 - 1271 Resultaten

In december 2011 vond een Amelandse op haar strand een duizenden jaren oud fossiel dat nog nooit op een Waddeneiland was aangespoeld. Zoiets gebeurt misschien ééns in een mensenleven. Toch was het deze winter wéér raak! Een heel..


Lees verder 7 januari 2024   1 jaar oud
Springende winde in een vistrap

Vissen zwemmen lange afstanden: rivieren op en af, hun voedsel of partner achterna. Onze waterwerken – dammen, stuwen en gemalen – staan daarbij helaas vaak in de weg. "Zo krijgen we Nederland weer vol met vis" is onderdeel van..


Lees verder 25 december 2023   1 jaar oud
Reuzenzeerups

Dat in het Nederlandse zeegebied rare dieren wonen is bekend. Wormen met een vacht bijvoorbeeld. Of rupsen met schubben als vissen. Een daarvan lijkt op een Boa (de wurgslang). Duikers zagen dit dier in Zeeland en maakten foto's. ..


Lees verder 24 december 2023   1 jaar oud
Een la met het merendeel van de Noorse hartschelpen verzameld door Fred Sieval (collectie Sieval).

Na een storm is het vaak de moeite om even op het strand te kijken. Je weet nooit wat er aanspoelt. Zo werden eind november na een noordwesterstorm veel levende Noorse hartschelpen gevonden. Dat komt niet veel voor, meestal vind..


Lees verder 17 december 2023   1 jaar oud
oesterkorf met veel jonge, levende oesters (ARK)

De vijf miljoen Europese platte oesters die dit voorjaar in de Voordelta door ARK Rewilding Nederland en Ørsted zijn uitgezet, leven nog en groeien goed. Bij het uitzetten van de jonge oesters zijn nieuwe innovatieve oesterkorven..


Lees verder 17 december 2023   1 jaar oud
Glasaal

Begin dit jaar trotseerden honderden vrijwilligers weer en wind om opnieuw langs de hele Nederlandse kustlijn intrekkende glasaaltjes te tellen – jonge palingen die vanaf zee onze wateren binnen willen zwemmen. Belangrijk werk,..


Lees verder 15 december 2023   1 jaar oud
Pacifische zeepok aangetroffen bij Zoutelande op 30 maart 2018

Niemand minder dan Charles Darwin was de ontdekker van een inmiddels ook in Nederland aanwezig organisme. In 2016 werd dit voor het eerst gezien in België; twee jaar later was Nederland aan de beurt. We roepen iedereen op om uit..


Lees verder 10 december 2023   1 jaar oud
An unbleached star coral (middle) among peers that have been bleached - Oostpunt November 2023

De Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation (Carmabi) heeft geconstateerd dat er dit jaar weer sprake is van een ‘coral bleaching event’ op de koraalriffen van Curaçao. Dit fenomeen is ongeveer 16 weken geleden..


Lees verder 9 december 2023   1 jaar oud
Rustende gewone zeehonden in de haven van Nieuwpoort

Lang waren zeehonden zeldzaam aan de Belgische kust. De laatste jaren kan je ze regelmatig zien uitrusten op de stranden. Deze comeback stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen. Strandgasten en wetgeving lijken nog niet overal klaar..


Lees verder 7 december 2023   1 jaar oud

Op delen van de Doggersbank, een ondiepte in de Noordzee, heeft een grote diversiteit aan soorten kunnen overleven. Dat maakt die gebieden geschikt om actief aan natuurherstel te werken, concludeert een Nederlands-Britse expeditie..


Lees verder 3 december 2023   1 jaar oud

Archief