Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Pagina 102 van 161 - 1603 Resultaten

Het lijkt een erg goed jaar te worden voor het landkaartje. Deze vlinder van bosranden en tuinen heeft dit voorjaar al goed gevlogen en blijkbaar waren de omstandigheden prima voor de groei van de rupsen, want er vliegen nu veel..
In mei en juni is de sint-jacobsvlinder een regelmatig voorkomende soort die ook in het binnenland wordt gezien. In juni en juli is de sint-jansvlinder aanwezig, en hoewel ze niet eens familie van elkaar zijn worden deze twee wel..
Dit jaar vloog het veenhooibeestje vroeg en goed in het Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe. Deze uiterst zeldzame vlinder lijkt de laatste jaren een grote en stabiele populatie te krijgen in dit natuurgebied...

Er worden regelmatig nieuwe vlinders in Nederland gemeld. Dat zijn vaak nachtvlinders omdat daar erg veel soorten van zijn. Recent werd zoomvlekspanner ontdekt en nu is er in juni ook een vaal kokerbeertje gezien. Zijn het..
Op de Sint-Pietersberg werd op 18 juni een braamparelmoervlinder gezien. Nog niet zo heel lang geleden was dit een echte vakantiesoort uit zuidelijk Europa, maar hij is aan een indrukwekkende opmars bezig. Dit is het derde jaar op..
Vroeger dan gewoonlijk, evenals veel andere vlinders, is de zeldzame iepenpage al regelmatig gezien. De soort, waarvan de enige bekende vliegplaats in Heerlen was, blijkt op meer plekken voor te komen. Zo zijn er populaties bij..
In het prachtige Savelsbos in Zuid-Limburg is kort geleden een spannende ontdekking gedaan. Daar werd voor het eerst in ons land de zoomvlekspanner waargenomen, een nieuwe nachtvlinder voor Nederland. In de ons omringende landen..
Lichtvervuiling is één van de oorzaken van achteruitgang van nachtvlinders. En er is enorm veel licht vervuiling! Op de foto’s die astronaut André Kuipers vanuit de ruimte heeft genomen blijkt duidelijk: Nederland is één van de..
Juni is een echte zandogentijd. Bruin en bont zandoogjes zijn het meest talrijk, maar plaatselijk komen ook oranje zandoogje, koevinkje en hooibeestje tevoorschijn. Het zijn allemaal graslandvlinders, maar ze hebben toch hun eigen..
In het voorjaar was het al de meest talrijke vlinder en ook nu de tweede generatie verschijnt, vliegt de kleine vos in groot aantal. Zal de volgende generatie in augustus helemaal massaal worden?..