Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 137 van 209 - 2088 Resultaten

Hoewel het ergste van de crisis over lijkt moeten we toch nog op de penningen blijven letten en dan met name die in de tuin. Op de judaspenning kunnen we nu eitjes en rupsen vinden van oranjetipje...


Lees verder 5 mei 2014   11 jaar oud

In het Natura 2000 gebied Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek bij ’s-Hertogenbosch zal 170 hectare voormalige landbouwgrond worden afgegraven om er blauwgraslanden en glanshavergraslanden te ontwikkelen. Op de afgegraven..


Lees verder 4 mei 2014   11 jaar oud

Van weinig soortgroepen zijn zoveel soorten uit ons land verdwenen als van de dagvlinders. Toen de eerste vlinderatlas gemaakt werd in 1989 bleken er van de 70 soorten die in Nederland voorkwamen maar liefst 17 verdwenen. Bij de..


Lees verder 29 april 2014   11 jaar oud

De grote vos is al enige tijd verdwenen in Nederland. De laatste tijd echter worden er steeds meer gezien. Dit voorjaar zijn er, mede dankzij het goede weer, al op tientallen plekken grote vossen gezien. Zijn het blijvertjes?..


Lees verder 24 april 2014   11 jaar oud

Het landkaartje is een relatieve nieuwkomer in Nederland. Eind jaren '40 van de vorige eeuw kwam hij binnen en nu zit hij in het hele land. De afgelopen twintig jaar echter zijn de aantallen ongeveer gehalveerd...


Lees verder 21 april 2014   11 jaar oud

De afgelopen twintig jaar is de argusvlinder enorm achteruit gegaan. Kwam hij voeger overal in het land voor, inmiddels is de vlinder in het oosten en zuiden op de zandgronden uiterst zeldzaam geworden...


Lees verder 14 april 2014   11 jaar oud

Als je begin april 1994 had gevraagd wie al een bont zandoogje had gezien zou je maar erg weinig respons gekregen hebben. Nu is de soort sterk uitgebreid en bovendien vliegt hij eerder dan toentertijd. Wie heeft hem nog niet..


Lees verder 10 april 2014   11 jaar oud

Er worden dit voorjaar opmerkelijk meer dagvlinders gezien dan de voorbij jaren. Waar komen die allemaal vandaan? En betekent dit ook dat onze vlinders zich helemaal hersteld hebben?..


Lees verder 4 april 2014   11 jaar oud

Prachtig felblauw is hij en nu wordt hij overal in het land gezien: het boomblauwtje. Zoals veel andere vlinders is hij er door het warme weer vroeg bij dit jaar. Wellicht ziet u hem ook bij u in de tuin...


Lees verder 4 april 2014   11 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Op zondag 30 maart kwamen de eerste eikenprocessierupsjes uit het ei. Nooit eerder gebeurde dit al in maart. De uitzonderlijk hoge temperaturen hebben voor de zeer snelle ontwikkeling gezorgd. De eerste preventieve behandeling van..


Lees verder 2 april 2014   11 jaar oud

Archief