Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 23 van 209 - 2088 Resultaten

klein geaderd witje - primair

Koolwitjes zijn meestal de talrijkste vlinders. Ze komen overal voor, zijn opvallend en worden dus ook niet snel over het hoofd gezien. Tot nu toe zijn de aantallen dit jaar lager dan normaal. Komt dit door de lage temperaturen of..


Lees verder 1 mei 2023   2 jaar oud
Kleine vos - primair

Inmiddels is het vlinderseizoen al flink op gang en zijn er al heel wat popoverwinteraars tevoorschijn gekomen. Deze hebben altijd wat meer tijd nodig dan de vlinderoverwinteraars. Die zitten in de winter als vlinder weggekropen..


Lees verder 27 april 2023   2 jaar oud
oranjetipjes - primair

Het voorjaar is losgebarsten en de vlinders vliegen volop. Een van de echte voorjaarsboden is het oranjetipje. En het gaat gelukkig goed met dit fraaie vlindertje, in tegenstelling tot veel andere. Nu en de komende weken is de..


Lees verder 24 april 2023   2 jaar oud
distelvlinder - primair

Het is onvoorstelbaar dat een vlinder duizenden kilometers aflegt. Door weer en wind, met alle gevaren van dien. Toch vliegen distelvlinders die afstanden. In het voorjaar komen ze naar onze streken, planten zich voort en sterven...


Lees verder 20 april 2023   2 jaar oud
dijkhelling met fietser - primair

Bermen en groenstroken beslaan een enorme oppervlakte in ons land. En terwijl veel gebieden een productiefunctie hebben en daarom intensief worden beheerd, zijn er in bermen en groenstroken veel meer kansen om planten, dieren en..


Lees verder 14 april 2023   2 jaar oud
Eikenprocessierupsen net uit het ei

Een dag later dan verwacht kwamen de eerste eikenprocessierupsen op tweede paasdag op diverse plaatsen in het land uit het ei. De komende dagen zullen op steeds meer plekken eieren uitkomen. De uitkomstdatum is bijna twee weken..


Lees verder 11 april 2023   2 jaar oud
Kleine groenbandspanner op fluitenkruid - primair

Vaak worden bijen, zweefvliegen en andere dagactieve insecten gezien als de belangrijkste bestuivers van allerlei gewassen. Onlangs werd duidelijk dat de bestuiving van aardbeien ook ’s nachts gebeurt. Nu is er een onderzoek..


Lees verder 10 april 2023   2 jaar oud
veldparelmoervlinder - primair

De Vlinderstichting bestaat 40 jaar en dat vieren we met een vlindervlucht door Nederland. Iedere maand staat een andere provincie centraal en in april is dat Limburg. We stellen hier een soort voor waarvoor Limburg een speciale..


Lees verder 6 april 2023   2 jaar oud
uikomst eikenprocessierupsen

De komende dagen kunnen de eerste eikenprocessierupsen weer uit het ei kruipen. Dit zal een paar dagen later zijn dan vorig jaar. De rupsen moeten voor hun voedsel nog even wachten op de bladontplooiing van de eik. Een steekproef..


Lees verder 4 april 2023   2 jaar oud
groot dikkopje - primair

Vorige week publiceerde het Wereld Natuurfonds het Living Planet Report 2023 en dat was geen vrolijk rapport. Er zijn soorten die vooruitgaan, vooral in bos- en moerasgebieden. Voor veel soorten van open natuurgebieden (heide en..


Lees verder 3 april 2023   2 jaar oud

Archief