Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Pagina 24 van 161 - 1602 Resultaten

In 1999 werd in Nederland de eerste waarneming gedaan van de zwavelgele peulkokermot, nabij Simpelveld. Sindsdien werd de soort slechts enkele keren gezien, uitsluitend in Zuid-Limburg, en stond daarom als zeer zeldzaam te boek...

De bosrandparelmoervlinder is een vlinder die zich niet vaak laat zien in de Lage Landen. Des te bijzonderder als deze toch wordt waargenomen. Afgelopen weken heeft deze mooie parelmoervlinder zich op meerdere plekken laten zien..

Afgelopen weekend, 15, 16 en 17 juli, vond de jaarlijkse tuinvlindertelling weer plaats. De tuinvlindertelling van 2022 was een enorm succes. Er zijn maar liefst 73.000 vlinders waargenomen in 3 dagen. Waar het vrijdag nog rustig..

Vanaf 1996 wordt de teunisbloempijlstaart regelmatig waargenomen in Nederland, voornamelijk in de zuidoostelijke helft. Het is één van de twee nachtvlindersoorten die is opgenomen in de habitatrichtlijn, wat betekent dat de soort..
In het weekend van 15 tot en met 17 juli is weer de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via www.tuintelling.nl. Dankzij deze telling weten we welke vlinders er in..

Het is zeker geen zeldzaamheid, maar toch is bijna iedereen die een kolibrievlinder te zien krijgt enthousiast. Het is dan ook, door het gedrag, een bijzondere vlinder en het is altijd onverwacht als je er een ziet. Zo is hij er..

De vakantie staat voor de deur en veel mensen gaan naar het buitenland. Daar is vaak nog enorm te genieten van vlinders. Er zijn veel meer soorten te zien dan in Nederland, en op sommige plekken vliegen ze in enorme aantallen. Als..

Afgelopen weekend, 1 en 2 juli, vond voor de achttiende keer de Nationale Nachtvlindernacht plaats. Op meer dan vijftig locaties in het hele land werden nachtvlinderexcursies georganiseerd. De meeste activiteiten waren onder..

De afgelopen jaren wordt de grote vos steeds meer gezien en lijkt deze vlinder weer echt terug te zijn. Toch waren er maar weinig bewijzen van daadwerkelijke voortplanting in ons land. Daar is dit jaar duidelijk verandering in..

Vergrassing belemmert een soortenrijke heidefauna, want vooral op droge heide hebben veel soorten een lage vegetatie met open plekken nodig. Begrazing kan hiervoor zorgen, maar andere heidesoorten zijn juist kwetsbaar voor te veel..