Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 28 van 209 - 2089 Resultaten

konijnenhol dagpauwoog - primair

Bij het werk om de verstoring van konijnen te voorkomen, werden deze door een gespecialiseerd bureau uit hun holen gedreven. Maar er bleken niet alleen konijnen uit de holen te komen! ..


Lees verder 7 november 2022   2 jaar oud
Gewone grootoorvleermuis

Voor de achttiende keer vragen de Natuur en Milieufederaties met de Nacht van de Nacht op 29 oktober aandacht voor lichtvervuiling. Nederland is een van de meest verlichte landen van de wereld. Al dat licht heeft ook een..


Lees verder 27 oktober 2022   2 jaar oud
prachtbeer klimop - primair

De naam van de prachtige beer waar de titel op doelt is heel goed gekozen, want het gaat om de prachtbeer. Dit is een trekvlinder uit Afrika en Zuidelijk Europa, die maar zeer zelden in ons land wordt aangetroffen. De afgelopen..


Lees verder 26 oktober 2022   2 jaar oud
koninginnenpage - primair

We kunnen er niet omheen, ons klimaat verandert. En dat is inmiddels ook doorgedrongen bij de beleidsmakers; we zien steeds meer aandacht voor dit probleem. Maar voordat eventuele maatregelen effect hebben zijn we tientallen jaren..


Lees verder 24 oktober 2022   2 jaar oud
atalanta - primair

Hoewel de herfst al flink op gang komt, zijn er deze week nog zeker twintig soorten dagvlinders actief. Dit gaat om de vlinderoverwinteraars, maar er vliegen ook nog veel soorten die zich nog voortplanten en als rups of pop de..


Lees verder 20 oktober 2022   2 jaar oud
Meidoornuil - primair

Nederlandse namen van vlinders vertellen ons vaak iets over de soort. De naam kan bijvoorbeeld verwijzen naar de uiterlijke vorm van de rups of de vlinder (draak), de kleur (zilveren groenuil), het leefgebied (veenhooibeestje) of..


Lees verder 18 oktober 2022   2 jaar oud
gehakkelde aurelia - primair

Weet u nog? Vorig jaar in september en begin oktober wemelde het van de vlinders. Er waren vooral veel atalanta’s, maar ook veel dagpauwogen aanwezig. De dagpauwoog had toen een grote extra generatie. Groot contrast met nu, want..


Lees verder 13 oktober 2022   2 jaar oud
bloemrijke berm - primair

Steeds meer gemeenten, provincies, waterschappen en andere beheerders zijn zich bewust van de problemen met biodiversiteit in Nederland en de insectensterfte. En steeds meer beheerders willen daar ook echt iets tegen doen. Er..


Lees verder 10 oktober 2022   2 jaar oud
Vrouwtje eikenprocessievlinder is op een tak geklommen en de vleugels worden nu goed zichtbaar.  Komt uit grondnest moet vleugels nog oppompen

Voor het eerst is op film vastgelegd hoe eikenprocessievlinders uit de grond kruipen en daarna hun vleugels oppompen. De eikenprocessievlinders die op film zijn vastgelegd kropen in 2020 als rups de grond in. In 2021 kwamen ze..


Lees verder 6 oktober 2022   2 jaar oud
Heideblauwtje - primair

De gevolgen van het teveel aan stikstof voor de natuur zijn complex en voor veel mensen blijven ze onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons..


Lees verder 5 oktober 2022   2 jaar oud

Archief